Márk
13 °C
28 °C

Hatvanmillióval tartozik a Posta a bajnoki döntősnek

2003.04.28. 16:41
Megalakulása óta először jutott be a női kosárlabda bajnokság döntőjébe a Soproni Postás. A váratlanul jó eredmények azonban ugyancsak váratlan anyagi hehézségekkel párosultak a kisebbik soproni csapatnál: a Magyar Posta 60 millióval tartozik az egyesületnek, amely így súlyosan alulfizeti, és az elődöntőre már csak kölcsönökből tudta elutaztatni játékosait.
Az elmúlt években hozzászokhattak a női kosárlabda szerelmesei, hogy a döntőben mindig a PVSK és a GYSEV mérkőzik. Idén a pécsiek ismét eljutottak a küzdelemsorozat végéig, ám ezúttal egy másik soproni együttes, a Postás lesz az ellenfelük.

A Posta úgy érzi nem kell fizetnie

Az a Postás, mely a diósgyőri elődöntőbe is csak "külső segítséggel" tudott elutazni. Ugyanis a névadó szponzor 60 millió forinttal (48 millió + ÁFA) tartozik a csapatnak. Ezt az összeget egy reklámszerződésben rögzítették, a Posta azonban arra hivatkozik, hogy miután nem kértek rá miniszteri aláírást, így érvénytelen. A Postánál a 2000. évi Sporttörvény 72. paragrafusának 4. bekezdésére hivatkoznak, melynek értelmében 100 % állami tulajdonban lévő cég, tízmillió forint feletti támogatást, csak miniszteri jóváhagyással köthet.

A csapatnál biztosak a dolgukban

Ezzel szemben a soproni csapatnál úgy vélik, a szerződés érvényes - ezt több könyvvizsgáló és ügyvéd is helyben hagyta - a Posta belső működési szabályai nem az ő problémájuk. "Egyébként is ők, a Postás Sport kft. üzleti alapon működő reklámszerződést kötöttek a Postával, így a Sporttörvény ezen pontja, ide nem vonatkozik" - nyilatkozta az Index érdeklődésére Füzy András ügyvezető igazgató.

A csapat vezetése azért is biztos a dolgában, hiszen mint Füzy elmondta: Pereskedni nem szeretnének, de birtokukban van egy olyan dokumentum, melyben a Posta elismeri tartozását és vállalja az összeg kifizetését. A csapat egyébként is vállalta a szerződésben foglaltak szerint december 31-ig ráeső részt, és már csak azért sem szeretnének pereskedni, mert fizetés esetén nem tartják kizártnak a további együttműködést sem az állami vállalattal.

Az elnök lenyúlta a bevételt

A Postásnál egyébként is rengeteg gond van, hiszen Lukács Zoltán, a csapatot működtető kft. többségi tulajdonosa például az egyik hazai elődöntő után nemes egyszerűséggel magához vette a találkozó jegybevételét. Akkor azzal indokolta tettét, hogy a csapat pénztárába akarja tenni - miközben éppen a pénztárosától vette el a mintegy 300 000 forintot - azonban a pénz azóta "eltűnt".

A csapat ebből az összegből szeretett volna elutazni a Diósgyőri visszavágóra. Azonban összegnek nyoma veszett, így a kisebb szponzorok és a csapat ügyvezetőjének és edzőjének barátja, a tv2 riportere Vujity Tvrtko járult hozzá, hogy az együttes egyáltalán elutazhasson, szállása legyen és étkezni tudjon.

Tvrtko: Mindössze sportbaráti gesztus volt

"Konkrét összeget nem mondanék, de nem először segítek a soproniakon. Anyagilag viszont igen." - mondta az Indexnek Vujity Tvrtko. "Szimpatikus csapat, kiváló sportemberekkel, akik méltatlan körülmények között készültek. Véleményem szerint a bajnokságnak egyenlő erők küzdelmének kell lenni, ezért próbáltam segíteni az anyagi problémákon - folytatta a riporter.

Remélem, a bajnoki döntő már csak a sportról szól. Köztudomású, hogy én a Pécsnek szurkolok, ennek ellenére bízom benne, hogy a Postás az Euroligában öregbíti a soproni kosárlabda európai hírnevét - zárta mondandóját.