Kanada hosszabbításban lett hoki-világbajnok

2003.05.12. 10:10
Aranygóllal, a hosszabbítás 14. percében Anson Carter góljával történetének huszonkettedik világbajnoki győzelmét aratta Kanada jégkorongcsapata. Svédország a második, a címvédő Szlovákia a bronzérmes a csehek előtt.
Azok után, hogy a negyeddöntőben Kanada válogatottja csak hosszabbítás után volt képes legyőzni a németeket 3-2-re, szinte senki sem fogadott volna arra, hogy az olimpiai bajnok együttes érdemli ki a győztesnek járó 600 ezer eurót a finnországi jégkorong világbajnokságon. (Kivált, mert a csoportmeccseken az újonc dánokkal sem bírtak.)

Kanada az újonc dánokkal is döntetlent játszott

Az elődöntőben aztán megtáltosodott a juharleveseles társulat, és 8-4-re verte a mindaddig veretlen cseheket, akik előbb az oroszokat ejtették ki meglepően simán. A másik ágon a svédek jutottak a fináléba, akik a finnek ellen 1-5-ről tudtak fordítani, az elődöntőben pedig a címvédő szlovákokat intézték el 4-1-re, Mats Sundin remeklésével, aki döntetlen után kettőt vágott. (Nem véletlenül érdemelte ki a kétszeres világbajnok csatár a torna legértékesebb játékosának járó címet.)

A döntőben aztán már ő sem tudott segíteni csapatán, noha a skandinávok fantasztikus rajtot vettek. 2-0-ra vezettek a tizenkilencedik percben, aztán Horcoff talált egy gólt a harmad vége előtt, a legjobbkor.

A címvédő szlovákoké a bronzérem

A második húsz percben igen kemény volt a játék, a bírók szórták a kiállításokat, ám egyik létszámfölényes helyzetből sem született gól. A befejező harmadban aztán Doan egyenlített, a hosszabbításban pedig a New York Rangers korongosa, a színes bőrű Carter eldöntötte a finálé, és az aranyérem sorsát.

Kanada huszonkettedszer nyert, legutóbbi sikerét hat évvel ezelőtt aratta. A bronzérem a szlovákoknak jutott, akik a cseheket 4-2-re múlták felül.