Sérülten is érdekli a Dallast Vas János

2003.05.14. 15:46
A Malmö 19 éves magyar hokisának játékjogát még tavaly foglalta le a '99-es NHL-győztes Dallas Stars, júliusban pedig szeretnék a csapat edzőtáborában is kipróbálni. Vas még nem épült fel teljesen keresztszalag-szakadásából, az amerikai csapat vezetői ettől függetlenül ragaszkodnak jelenlétéhez az egyhetes táborozáson.
Vas János játékjogát tavaly júniusban a torontói NHL-drafton 32. helyen foglalta le az 1999-es bajnok Dallas Stars. Vas ezzel az eddigi legmagasabban rangsorolt magyar játékos lett Észak-Amerikában. Szuper Leventét (aki már ülhetett a Calgary kispadján, bár lehetőséget nem kapott), a 116. helyről választották ki 2000-ben.

Egy dániai túrán figyeltek fel Vas tehetségére

Vas már 16 évesen bemutatkozhatott a magyar válogatottban. A Malmö csapata egy dániai túra után ajánlott szerződést a csatárnak, aki jelenleg is a svéd együttest erősíti. Az idei szezonja azonban balszerencsésen alakult, keresztszalag-szakadást szenvedett, így nem szerepelhetett a magyar válogatottal az áprilisi divízió I-es világbajnokságon.

Jelenleg is tart a rehabilitációja, de a szezon elején már játszani szeretne, és bízik benne, hogy addigra tökéletesen rendbe jön a sérülése. "Egyelőre az az elsődleges cél, hogy a svéd első osztályú Malmö csapatában meghatározó játékos legyek. Néhányszor már játszottam a felnőtt csapattal, de nem ez volt a jellemző, így előbb a juniorok között, majd a második ligában szerepltem" - mondta az Idnexnek Vas.

Komoly megtiszteltetés a Dallas ajánlata

"Nem vitás, nagy respektje van annak, hogy a Dallas felfigyelt rám, Malmöben is érzem a megkülönböztetett figyelmet, amit kétségkívül ez az ajánlat váltott ki. A Dallas terveiről és szándékainak komolyságáról pedig mindent elárul, hogy még sérülésem ellenére arra kértek, hogy az egyhetes nyári táborozásra utazzak el, még úgy is, ha nem tudok a többiekkel együtt korcsolyázni. Az ismerkedésre így várhatóan már júliusban sor kerül. Igaz ebbe még a Malmönek is bele kell egyeznie" - mondta.

Vas szerint "nem valószínű, hogy a svéd egyesület megakadályozná az utazását, hiszen nekik is érdekük a megjelenésem."

Négy-öt év alatt az NHL-be kerülhet

A válogatott támadó úgy látja, hogy legalább négy-öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy reálisan szóba kerülhessen az NHL-be való szerződése. "Feltéve, ha nem hátráltat egy újabb komoly sérülés, amit mindenképpen szeretnék elkerülni. Sok munka vár még addig rám, de állok elébe" - összegzett.