Prága olimpiát akar rendezni

2003.05.21. 15:46
Prága hivatalosan is szeretné megpályázni a 2016-os vagy a 2020-as olimpiát. A csehek úgy gondolják 2,7-3,7 milliárd dollárból nagyszerű játékokat rendeznének. Ugyanakkor kezd véglegessé válni, hogy a 2012-es ötkarikás játékokra hat város (New York, Madrid, Lipcse, London, Párizs és Moszkva) pályázik.
Bertrand Delanoe, Párizs főpolgármestere szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy a francia főváros megpályázza a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezését. Így a francia fővárossal - New York, Madrid, Lipcse és London után - már ötre bővült a jelentkezők száma. Még ezen a héten minden bizonnyal Moszkva is leadja hivatalos pályázatát, így e hat város közül jelöl majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mely 2005 júliusában dönt véglegesen a kilenc év múlva esedékes játékokról.

A csehek már "messzebbre" gondolnak

Prága szeretné megpályázni a 2016-os vagy 2020-as nyári olimpia rendezésének a jogát - jelentette be szerdán Pavel Bém főpolgármester, aki szerint erről kedden döntött a cseh főváros tanácsa. Véleménye szerint Prága földrajzi helyzete, történelme és városképe miatt olyannyira egyedülálló a világon, hogy megfelelő hely lenne egy ilyen világesemény lebonyolítására.

A városi tanács ezzel kapcsolatban elfogadta "Az olimpiai Prága" elnevezésű dokumentumot, amely rögzíti a legidőszerűbb feladatokat. Ezek között a legfontosabb egy átfogó tanulmány elkészítése, amely kimutatná, hogy reális-e az elképzelés vagy sem. A prágai rendezés kérdése azzal összefüggésben merült fel újra, hogy június végén és július elején a cseh fővárosban ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

2,7-3,7 milliárd dollárból megoldanák

Előzetes becslések szerint a költségek 2,7-3,7 milliárd dollár között lennének, ami nagyjából megegyezik a 2000-es sydney-i játékok három milliárd dolláros költségeivel.

Az olimpia megrendezéséhez szükséges fejlesztésekkel és a háttéranyagok összegyűjtésével, illetve feldolgozásával a városi tanács illetékes szakbizottsága foglalkozik majd a cseh testnevelési szövetséggel együttműködve. A főpolgármester szerint most elsődlegesen azt kell felmérni, hogy milyen forrásokból lehetne a játékokat megvalósítani, és szükség lenne-e kölcsönök felvételére.

Egyszer már majdnem

Cseh politikai körök, valamint ismert sportolók aránylag tartózkodóan fogadták az elképzelést. Szinte mindenki azt mondta: szívesen látná az olimpiát Prágában, de nem biztos, hogy annak költségeit a város fedezni tudná. Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke szerint az elképzelés reális, hiszen az utóbbi időben egyetlen város sem fizetett rá a nyári olimpia megrendezésére.

Csehország területén eddig még sosem rendeztek olimpiát. Prága 1968-ban egyszer már úgy döntött, hogy pályázik a rendezésre, az 1980-ra vonatkozó tervét azonban megváltoztatta, s végül Moszkva lett a házigazda.

Egyszer mi is akartuk
2001 májusában Orbán Viktor miniszterelnök Svájcban jelentette be, hogy Magyarország megpályázza a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát. A következő évben aláírásgyűjtést szervezett az akkor még kormányon lévő Fidesz - számos közéleti szereplő mellett Medgyessy Péter is támogatta az ötletet -, a Price and Waterhousse Coopers pedig elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt, melyből kiderült: a megrendezés 4600 milliárd forintba kerülne.

Április végén azonban a tavaly megválasztott szocialista kormány arról döntött, hogy nem ad garanciát a létesítmények felépítésére, egyúttal nem támogatja a rendezést.