Tamás
-7 °C
8 °C

Két magyar a Roland Garros főtábláján

2003.05.26. 11:08
Két magyar, Mandula Petra és Sávolt Attila részvételével kezdődik hétfőn az idei második Grand Slam tenisztorna, a francia nyílt bajnokság. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem az egyik Williams testvér nyerné a nők versenyét, a férfiak között azonban legalább hét esélyes indul.
Mindössze két magyarnak sikerült a francia nyílt teniszbajnokságon a főtáblára kerülni: a férfiaknál Sávolt Attiláért, a nőknél Mandula Petráért szoríthatunk. Kapros Anikó, Kuti Kis Rita és Marosi-Aracama Katalin viszont kiesett a selejtezőkben. Mandula a világranglistán tizennégy hellyel mögötte rangsorolt spanyol Marrero, Sávolt a svéd Vinciguerra ellen lép először pályára.

Amennyiben továbbjutnak, a 2001-ben negyeddöntőig jutó magyar teniszezőnőre várhatóan a 11. helyen rangsorolt orosz Miskina, Sávoltra a 27. helyen kiemelt fehérorosz Juzsnyij vár. A magyar érdekeltségű versenyek közül a női párosok küzdelmei tűnnek a legizgalmasabbnak, ahol Mandula a svájci Gagliardi oldalán bizonyíthatja, hogy az Austral Openen elért helyezésük nem a véletlen műve volt.

Williams vagy Williams

A nő egyes versenyek alapvető kérdése: képes lesz e valaki megtörni a Williams nővérek egyeduralmát. Serena egyébként címvédőként, - és az elmúlt négy Grand Slam torna győzteseként - érkezik Párizsba és bár néhány váratlan vereség érte őt tavasszal, nem valószínű, hogy nővérén kívül más is komoly eséllyel léphet fel ellene.

Erre leginkább a belga Kim Clijstersnek és honfitársának Justine Henin-Hardennek van esélye. Rajtuk kívül Mauresmonak és az amerikai Capriatinak van reális esélye legalább elődöntőt játszani, minden más variáció hatalmas meglepetés lenne.

Chris Evert és Borg az egyéni csúcstartó
Egyéniben a hölgyeknél az amerikai Chris Evert a legeredményesebb a maga hét elsőségével, míg a férfiaknál a svéd Björn Borg volt a legtöbbször egyéni győztes: hatszor nyert a francia nemzetközi bajnokságon.

Többesélyes férfiak

Sokkal kiegyenlítettebb a férfiak mezőnye. Az 1999-ben diadalmaskodó Andre Agassi már nem tartozik a fiatalok közé (33 éves), ám még mindig az esélyesek között szerepel, csak úgy, mint a jelenlegi hagyományos világranglistát vezető Lleyton Hewitt, vagy az utóbbi időben ugyan gyengén teljesítő, de Párizsban már háromszor is győztes brazil Gustavo Kuerten.

Ugyancsak befutó lehet a svájci Roger Federer, és nem szabad elfeledkezni a spanyol-vonalról sem. Salakon mindig képes bravúrra a tavalyi döntő két résztvevője, a győztes Albert Costa, és Juan Carlos Ferrero, valamint az öt évvel ezelőtti bajnok Carlos Moyá.

A francia nyílt teniszbajnokság pénzdíjai (euróban):
férfi egyes: 4 614 800
férfi páros: 1 163 600
férfi egyes, selejtező: 309 120
női egyes: 4 292 340
női páros: 1 024 600
női egyes, selejtező: 231 840
vegyes páros: 289 200