Osztrák sztárcsapat a magyar bajnokságban

2003.05.28. 14:27
A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége támogatja, hogy a nyolcszoros BEK-győztes osztrák Hypo Niederösterreich induljon a 2003/04-es női élvonalbeli bajnokságban. Az MKSSZ elképzelései szerint a bécsi sztárcsapat csak az alapszakaszban játszhatna.
Sinka Lászlo főtitkár az MTI érdeklődésére elmondta, tudomása szerint a sportág hazai történetében még soha sem fordult elő, hogy külföldi klub kapott volna indulási jogot a nemzeti bajnokság bármelyik osztályába.

Az elképzelés szerint a pontvadászatban továbbra is 12 egyesület szerepelne. A most befejeződött pontvadászat élvonalából két csapat esik ki, de csak egy feljutó van, a keleti oldalról a Tiszaújváros. Nyugaton ugyanis a Győr vagy a Dunaújváros tartalékgárdája végez az első helyen, és a versenyszabály szerint a második számú csapatok nem kerülhetnek olyan osztályba, ahol az elsőszámúak már érdekeltek. Ezek alapján tehát maradna egy üres hely az NB I-ben, amit betölthet a Gyurka János vezette és Balogh Beatrixszel felálló Hypo NÖ.

Ausztriában nincs ellenfelük

Az előző kiírásban a cseh-szlovák közös bajnokságban (is) szereplő osztrák sztárklub főleg a jó magyar kapcsolatai, és az itteni magas színvonal miatt kérte arra az MKSZ vezetőségét, hogy mérlegelje az indulási lehetőséget, mert az ausztriai élvonalban gyakorlatilag megszorítani sem tudják, mérkőzéseinek javarészét kétszámjegyű különbséggel nyeri, így viszont nagyon nehéz fejlődni és motiválni a sportolókat.

Az elnökség azt ajánlja a Hypónak, hogy csak az alapszakaszban szerepeljen, a rájátszás már csak a magyar csapatok belügye lehet. Az MKSZ négy illetékese és az osztrák klub menedzsere, Gunnar Prokop hétfőn ül tárgyalóasztalhoz Győrben, hogy a felek pontosítsák a részleteket, illetve véglegesítsék a megállapodást.

A szövetség szerdai ülésen elfogadták a női válogatott szövetségi kapitányának, Mocsai Lajosnak a kérését is, és a jövőben az Ausztráliából hazatért Marczinka Zoltán lesz a segítője a világbajnokság előtt álló csapatnál. Megbízatása 2004. december 31-ig szól.