A MOB vezetői lefoglalták a szállást a jövő évi olimpiára

2003.05.28. 15:21
A Magyar Olimpiai Bizottság vezetői villámlátogatást tettek Athénban, melynek keretében lefoglalták a szállást a jövő évi olimpián résztvevő magyar versenyzők és sportvezetők számára. A látogatás alkalmával megtudták azt is, hogy minden eddiginél szigorúbb dopping ellenőrzések lesznek a játékok ideje alatt.
Legfontosabb feladatunkat teljesítettük, az olimpiai faluban sikerült a legkényelmesebbnek látszó szálláshelyet kiválasztani - összegezte véleményét a 48 órás villámlátogatáson Athénben járt MOB-küldöttség vezetője, Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, akit Babati Lajos és Nagy Zsigmond is elkísért a görög fővárosba.

A "luxus": 4 főre 1 fürdő

A magyar küldöttség jórészt Vajda Lászlónak, a MOB korábbi nemzetközi titkárának, az ATHOC egyik igazgatójának köszönhetően rendkívül szívélyes fogadtatásban részesült a jövő évi olimpia helyszínén. A magyar csapatnak további 8-10 nagyobb létszámú, elismerten nagy sporthagyományokkal rendelkező országgal együtt biztosítottak lehetőséget a szálláshely előzetes kiválasztására. A magyar sportolók a francia és német csapat szomszédságában, a versenyzőket szállító autóbuszok állomáshelye és az étterem közelében laknak majd. A 2-4 emeletes kőházak lakásai légkondicionáltak, 4 versenyzőre jut 1-1 fürdő. A kényelmes, jól berendezett szobák az olimpiák történetének egyik legkényelmesebb elhelyezését ígérik.

Negyven fok várható az olimpia idején

A 16 ezer versenyzőt és szakembert befogadó falu házai készen állnak, többségük berendezése azonban még hátra van. Folyik a környék rendezése és a szükséges infrastruktúra kialakítása, különböző létesítmények, étterem, posta, üzletek, mozi, szórakozóhelyek kiépítése. Rendkívül előnyös, hogy a megfelelő edzéshelyek a falu közvetlen közelében rendelkezésre állnak, továbbá hogy az Athén északi részén, zöld övezetben található faluban a hőmérséklet általában 5-8 fokkal alacsonyabb, mint a városban, ahol augusztusban, a játékok idején 40 fok várható. Athén - Molnár Zoltán szerint - feldúlt hangyabolyhoz hasonlít, mindenhol lázas iramban folyik az építkezés és egyre jobban érződik az olimpiai hangulat.

A további tárgyalások során a MOB határozott ígéretet kapott a magyar belépők pótigényének kedvező elbírálására, amely elsősorban a megnyitó és a záró ünnepség, valamint az úszóversenyek jegyeire vonatkozik.

Minden eddiginél szigorúbb doppingellenőrzés

Kiderült, hogy a játékok alatt nagyon szigorú vizelet- és vérmintával kombinált doppingellenőrzésre lehet számítani. A görögök nagyon szeretnék, ha az ellenőrző vizsgálatokat kizárólag az ATHOC végezné el, mert ez biztosítéka lehetne az ellenőrzések megfelelő egyeztetésének. Így remélhetően nem ismétlődnének meg az olyan esetek, mint Salt Lake Cityben, ahol a szervezők mellett a WADA és a NOB külön is végzett szűréseket, ezért előfordult, hogy magyar versenyzőt naponta több mint fél tucatszor ellenőriztek.

A szervezőkkel legközelebb az augusztus végi hagyományos csapatvezetői értekezleten tisztázhatja a további részleteket a MOB.