Szövetségi kapitány - érvényes papírok nélkül

2003.06.19. 14:51
Rátgéber Lászlónak, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának (és további 8-10 érintett edzőnek) lekell fordíttatnia külföldön szerzett edzői diplomáját, különben nem kaphatja meg a hivatalos működési engedélyt. Addig ideiglenes engedéllyel készíti fel csapatát az olimpiai kvalifikációt jelentő szeptemberi Európa-bajnokságra.
Rátgéber Lászlót, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányát jugoszláviai nyaralásáról hazatérve meglepő hír várta. Hiába szerzett idáig csapatával, a Péccsel hat bajnoki aranyérmet és hódította el hétszer a Magyar Kupát, eddigi edzői papírja - érvénytelen.

A szövetség ugyanis úgy döntött, hogy azok a szakemberek, akik külföldön szereztek edzői papírt, kötelesek lefordíttatni azt. Amíg ezt nem teszik meg, nem kaphatják meg a hivatalos működési engedélyt. Azonban amíg a hivatalos procedúra zajlik, addig a szövetségtől egy ideiglenes működési engedélyt állítanak ki a számára.

Az már csak mellékes száll, hogy míg Rátgébert a határozattal kellemetlen helyzetbe hozták, addig olyan "szakemberek" akik hivatalosan alapvető papírokkal sem rendelkeznek- a szövetség egy másik határozatának köszönhetően - könnyen edzői papírhoz juthatnak. Köztük olyanok is, akiket nem sokkal a határozathozatal előtt éppen a szövetségi kapitány oktatott csapatvédekezésre.

Rátgéber érdeklődésünkre csodálkozását fejezte ki, de mint elmondta, ő alázatos a sportág iránt, így hiába rúg a fordíttatás és a mellette felmerülő költségek kb. 100 000 forintra, lefordíttatja diplomáját az Oktatási Minisztériumban. A szövetség képviselői ugyanakkor nem tartják ezt akkora jelentőségű információnak, és csak annyit kívántak hozzáfűzni: törvény írja elő, hogy a külföldön szerzett diplomákat köteles az érdekelt lefordíttatni. Ez nem csak a sportra érvényes, ugyanez szükséges minden más "szakmában" is. Egyébként is, az csak véletlen, hogy a magyar szövetségi kapitány is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen rajta kívül ez még nyolc-tíz szakembert érint.