Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Végső búcsú Knézy Jenőtől

2003.06.24. 21:42
Bár valamennyi tudósítás több ezer gyászolóról számol be, az Index tudósítója szerint a vártnál kevesebben, legfeljebb ötszázan kísérték utolsó útjára az életének 59. évében elhunyt Knézy Jenőt a Farkasréti temetőben. Az ismert sportújságírót súlyos betegség után, az elmúlt kedden 18 óra 40 perckor érte a halál.
Tekintse meg képeinket!
A gyászoló család eredetileg családi körben szeretett volna búcsúzni a népszerű tévés személyiségtől, de a feléjük irányuló nagy szeretetre való tekintettel még a televíziós közvetítéshez is hozzájárultak.

A temetésen megjelent többek között Gyurcsány Ferenc a GYISM első embere, Schmitt Pál a MOB elnöke, Ragáts Imre az MTV elnöke és Gyulai István az IAAF főtitkára is. A Telesport szinte valamennyi munkatársa, Mészőly Kálmán és Bicskei Bertalan egykori labdarúgó szövetségi-kapitányok, de más sportágak képviseletében is több szakember sportoló - köztük számos olimpiai bajnok - eljött búcsúzni. Szintén megjelent a sportújságíró szövetség elnöke és szinte valamennyi televíziós csatorna képviseltette magát a szomorú eseményen.

A ravatalon egy fejhallgató volt látható, mely Knézy Jenővel együtt kerül a sírba, utalva a riporter örök szerelmére, a televíziózásra.

Tekintse meg képeinket!
Ragáts Imre a Televízió elnöke gyászbeszédében úgy ítéltre meg, egyelőre még fel sem fogható, mekkora veszteség ért bennünket. Knézy Jenő az első olyan riporter volt, akit egyszerűen csak keresztnéven emlegettek az emberek. Knézy halála után is lesznek sportesemények, de halálával véget értek a jó esték és a jó szurkolások.

Gulyás László, egykori pályatárs kiemelte: nem csak egy munkatársat, de egy nagyon jó barátot is elveszített. Gyurcsány Ferenc sportminiszter arra hívta fel a figyelmet, ne csak akkor ismerjük el valakinek tudását, ha már késő. Török László egy bocsánatkéréssel kezdte beszédét. Még évekkel ezelőtt megbeszélte Knézyvel, hogy nem tartanak egymásnak gyászbeszédet és ezt most nem tudta betartani.

Tekintse meg képeinket!
"Számtalan anekdotta és sztori jut eszembe rólad, aki megszállott volt a munkában, de aki igazán tudott élni a munka után. Akivel élmény volt minden sportesesemény, legyen bárhol a világban. Mindent tudtál az adott országról, annak kultúrájáról. Igazi gourmand voltál, aki imádott enni és aki imádta a finom borokat. Én mégis arra kérlek, ott fenn kérd ki az én sörömet is, hagy legyek ott is melletted."- emlékezett a rádió munkatársa.

Knézy Jenő életútja:
Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett diplomát, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott. Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként.

Neve egybeforrott a televíziós sportközvetítésekkel, állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak. A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.

Májusban a Magyar Televízió főmunkatársaként életműdíjat vehetett át az MTV elnökétől. Medgyessy Péter kormányfő javaslatára Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyancsak májusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Knézy Jenőnek "több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutásáért".