Egyhónapos eltiltás kapott a doppingoló világbajnok

2003.06.25. 18:16
A Magyar Kajak-kenu Szövetség úgy határozott, hogy a hétszeres világbajnok, Hegedűs Róbert szervezetében nem teljesítmény-fokozás céljából találtak szteroid-származékot. Ebből adódóan a fegyelmi bizottság minimális - egyhónapos - büntetéssel sújtotta.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Fegyelmi Bizottsága a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján bizonyítottnak találta, hogy Hegedűs Róbert szervezetében a 2003. április 1-jén levett minta alapján szteroid került kimutatásra az Országos Sportegészségügyi Intézet Doppingellenőrző Vizsgálati Laboratóriuma által elvégzett A és B tesztben egyaránt.

Injekciókúrával került szteroid Hegedűs szervezetébe

A bizottság a bizonyítási eljárás során megállapította, hogy Hegedűs Róbert november 25-ei deréksérülése után injekciós kúrát kapott. Az injekciós kúra során adott készítmény olyan anyagokat tartalmazott, melynek következtében a készítmény beindikálta a mellékvese-kérget, és a mellékvese kéregben a szteroid képződést. Így a gyógyszer és a doppingvizsgálat eredménye ok-okozati viszonyban áll.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a fegyelmi bizottság megállapította, hogy arra érdemi adat, bizonyíték nem merült fel, mely szerint Hegedűs Róbert teljesítményfokozási célból juttatott a szervezetébe szteroidot, viszont azt is megállapította, hogy bejelentési kötelezettségét elmulasztotta.

Július közepén már versenyezhet

Minderre tekintettel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Fegyelmi Bizottsága a Fegyelmi Szabályzat 3. § (2) bekezdés a) pontja alapján Hegedűs Róbertet 2003. július 12-ig a sporttevékenységtől eltiltotta figyelemmel arra is, hogy Hegedűs Róbert 2003. június 12. napja óta a sporttevékenység folytatásától fel van függesztve.

A legutóbbi magyar doppingeset januárban volt, amikor a kézilabdázó Katzirz Dávid a világbajnokságon ugyancsak elfelejtette bejelenteni, hogy doppingtartalmú vízhajtót szedett. Katzirzot félévre tiltotta el a nemzetközi szövetség, amiben feltehetően közrejátszott, hogy a magyar átlövő világversenyen akadt fenn a vizsgálaton.

Hegedűs: Örülök annak, hogy erkölcsileg tisztáztam magam

"Nagyon örülök annak, hogy erkölcsileg sikerült tisztáznom magam - mondta az MTI érdeklődésére Hegedűs Róbert. "Mindig is tudtam, hogy vétlen vagyok, de ezt be is kellett bizonyítanom. Segítségemre volt ügyvédem, Magyar Zsolt és Erdélyi Endre doktor, aki szakvéleményt adott."

Hegedűs úgy véli: abban hibázott, hogy a deréksérülésére kapott kúra előtt kezelőorvosától csak szóban kért tájékoztatást. "Mivel bizalmi viszonyban voltunk, megelégedtem azzal, hogy közölte: a készítmény nem tartalmaz tiltott szert."

A világbajnoki szereplés a célja

Arra a kérdésre, miként fordulhatott elő, hogy két orvos kétféle álláspontot alakított ki, a kajakos azt mondta: Erdélyi Endre specialista, miközben kezelőorvosa e tekintetben valószínűleg nem volt elég felkészült, nem tudta, hogy a kúrának ilyen következménye is lehet. Hegedűs egyúttal köszönetet mondott versenyzőtársainak, korábbi bajnokoknak, akik írásban, közleményben álltak ki mellette.

Egyúttal jelezte, hogy a válogató viadalokon mindenképpen indul, és 500, illetve 200 méteren megpróbálja kiharcolni a világbajnoki szereplés jogát.