Virgil
0 °C
3 °C

Magyarország nyerte az Unicum Kupát

2003.06.29. 19:53
Magyarország nyerte meg az Unicum Kupáért kiírt Világliga-selejtezőt. A zárónapon Birosék az Egyesült Államokat verték 12-8-ra. A torna szenzációval zárult: az Európa-bajnok szerb-montenegrói válogatottat egy góllal legyőzték az ausztrálok.
Az Unicum Kupáért is kiírt budapesti Világliga-selejtező záró napján, vasárnap bebiztosította első helyét a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely Szerbia-Montenegró és Ausztrália után az Egyesült Államok legjobbjait is legyőzte.

B-csoport: Magyarország-Egyesült Államok 12-8 (0-0, 3-2, 7-5, 2-1)
góldobók: Biros 4, Fodor, Kásás, Molnár 2-2, Varga T., Madaras 1-1, illetve Azevedo, Wigo 2-2, Klatt, Smith, Felix, Bailey 1-1.

Nem kellett izgulni

A Világliga szabályainak megfelelően 7 helyett egyenként 9 perces négy negyed várt a magyar-amerikai összecsapás résztvevőire, ezért is volt meglepő, hogy a nyitó játékrészben egyetlen gól sem esett, itt is, ott is rendre hibáztak a játékosok, vagy éppenséggel védtek jól a kapusok, így a hazai hálót őrző Gergely István.

A második negyed 2. percében megtört a jég, Fodor megszerezte a vezetést. Ellépnie viszont sokáig viszont nem sikerült a Kemény Dénes vezényelte gárdának, sőt 4-3-nál, majd 5-4-nél a vendégeknél volt az előny. Ebben szerepet játszott az is, hogy az egyesült államokbeliek a pólótudásban meglévő hátrányukat a vízi-pofozkodásban való nagyobb jártasság hasznosításával ellensúlyozták. A 3. negyed zárása előtt végre először vezetett kettő, majd már három góllal is a magyar csapat, Varga Tamás és Biros Péter bombái nyomán, így a befejező játékrészben már nem kellett különösebben izgulni a magyar válogatott végső sikeréért.

Egyenesen az elődöntőben

Tornagyőzelmével az Unicum Kupa elhódítása mellett a budapesti Világliga-selejtező csoportot is megnyerte a Kemény-csapat, ezzel a VL augusztus 22-24. közötti New York-i hatcsapatos döntőjébe került, ott is egyenesen az elődöntő résztvevője lett.

Hatalmas meglepetéssel zárult a torna, hiszen a leggyengébbnek ítélt ausztrálok 12-11-re legyőzték az Európa-bajnoki címvédő szerb-montenegrói gárdát.