Orosz kézbe került a Chelsea

2003.07.02. 13:51
Teljesen váratlanul egy orosz miliárdos vette meg az évek óta több milliós adósággal küszködő londoni elit klub, a bajnokságban negyedik helyen végzett Chelsea FC részvényeinek többségét.
Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét - jelentették be a klub vezetői kedden késő este Londonban. A brit üzleti és sportköröket teljesen váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt - összesen nem egészen 30 millió fontot (11,3 milliárd forintot) - fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért.

Oroszország második leggazdagabb embere

A 36 éves Abramovics londoni értesülések szerint Oroszország második leggazdagabb embere, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa, és az orosz üzleti élet egyik nagybefektetője. Jelentős érdekeltsége van az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalatban, a Szibnyeftben, valamint az orosz alumíniumiparban, az Aeroflot légitársaságban, és többségi tulajdonosa az egyik moszkvai tévétársaságnak is.

Abramovics ez utóbbi érdekeltsége meghatározó jelentőségű a brit futballiparban végrehajtott befektetésében, a profi labdarúgásban ugyanis - ahogy a londoni rádió kommentárjában elhangzott - "minden a tévéjogok körül forog". Tavaly tavasszal a brit ITV Digital tévétársaság azért ment csődbe, mert több száz millió font közvetítési jogdíjjal maradt adósa az angol első-, másod- és harmadosztályú labdarúgó kluboknak (számos egyesületet csődközelbe sodorva).

Részben emiatt is az utóbbi hónapokban drasztikusan zuhant a brit futballklubok árfolyama. A most bejelentett tranzakció 59,3 millió fontra (22,5 milliárd forintra) értékeli a Chelsea FC egészét, jóllehet a minap a Manchester United egyetlen - igaz, messze legértékesebb - játékosát, David Beckhamet 30 millió fontért vásárolta meg a Real Madrid. A londoni Cityben még emlékeznek arra is, hogy Rupert Murdoch média-nagybefektető néhány éve több mint 600 millió fontot kínált a Manchester Unitedért. Nyolcvan milliós veszteséggel

Abramovics a krónikusan veszteséges Chelseavel együtt annak nyolcvanmillió font adósságát is átveszi. A klub a legutóbbi szezonban a negyedik helyen végzett a Premier Ligában - az angol legfelsőbb osztályban -, ami feljogosítja az indulásra a Bajnokok Ligájában.

Az anyacég, a Chelsea Village részvénye kedd este 2,50 pennys, 8,19 százalékos veszteséggel 28,00 pennyn zárt a londoni értéktőzsdén, mélyen alulteljesítve a piac irányadó FTSE-100-as indexét, amely 1,67 százalékos mínuszban 3963,90 ponton végzett.