Vancouver rendezheti a 2010-es téli olimpiát

2003.07.03. 21:22
A dél-koreai Pjongcsang és Salzburg pályázatát megelőzve Vancouver nyerte el a 2010-es téli olimpia rendezési jogát - jelentették be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság prágai ülésén szerda délután. A kanadai városban elég komoly fesztivál kezdődött.
Szerda délután a prágai Hilton Szálló Kongresszusi termében Jacques Rogge, a NOB elnöke jelentette be a 2010-es téli olimpia helyszínét. A rendezésre a végül győztes kanadai Vancouver mellett a dél-koreai Pjongcsang és az ausztriai Salzburg jelentkezett.

Európai helyszín eleve esélytelen volt

Az osztrákok esélyeit alapvetően rontotta, hogy 2006-ban Európában, az olaszországi Torinóban rendezik meg a téli olimpiai játékokat, és a NOB közismerten hajlamos rotálni a rendezést a kontinensek között. "Salzburg pályázata a legjobb, ezt mindenki elismeri, de az olimpia helyszínéről nemcsak sportszempontok alapján döntenek" - mondta kampánybeszédében Leo Wallner, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke, ami már előrevetítette az osztrákok bukását. Salzburg egyébként első számú kampányemberének nem osztrák sportolót, hanem a német futball-vezért Franz Beckenbauert vetette be.

Téli olimpiák
1924 Chamonix (Franciao.)
1928 St. Moritz (Svájc)
1932 Lake Placid (USA)
1936 G. Partenkirchen (Németo.)
1948 St. Moritz (Svájc)
1952 Oslo (Norvégia)
1956 Cortina D'Ampezzo (Olaszo.)
1960 Squaw Valley (USA)
1964 Innsbruck (Ausztria)
1968 Grenoble (Franciao.)
1972 Sapporo (Japán )
1976 Innsbruck (Ausztria)
1980 Lake Placid (USA)
1984 Szarajevo (Jugoszlávia)
1988 Calgary (Kanada)
1992 Albertville (Franciao.)
1994 Lillehammer (Norvégia)
1998 Nagano (Japán)
2002 Salt Lake City (USA)
-------------------------------------
2006 Torino (Olaszo.)
2010 Vancouver (Kanada)

Sokkal megalapozottabban reménykedhetett Pjongcsang, amely különlegesen jó természeti adottságaival és biztos gazdasági háttérel garantálta volna a sikeres olimpiai rendezést.

Előre megmondta a New York Times

Bár a pályázó helyszíneket végiglátogató inspekciós bizottság hivatalosan nem állított fel semmilyen rangsort, a New York Times korábban már tudni vélte, hogy a 15 tagú testület jelentésében az áll: az észak-amerikaiak rendelkeznek a legkonkrétabb elképzelésekkel az olimpiára és a paralimpiára, míg a két vetélytársnak komoly hiányosságai vannak a szállodai férőhelyek szempontjából.

Vancouverben a helyi idő szerint szerda hajnali bejelentésre közel húszezer ember gyűlt össze a leendő olimpiai jégkorongtorna helyszínének szánt sportcsarnokba. A NOB elnökének bejelentésére valamennyien egyszerre kezdtek sikítani, ezer, juharlevéllel - Kanada nemzeti szimbólumával - díszített strandlabdát dobáltak, valamint rengeteg ugyancsak juharleveles kéztörlőt lengettek. (Utóbbi vancouveri jellegzetesség, a helyi jégkorongcsapat, a Canucks drukkerei ezeket az apró törölközőket lengetve, dobálva szokták köszönteni csapatuk NHL-es góljait). "A döntést váró program megszervezése felér egy olimpiai száméval - mondta Sam Corea, a kanadai pályázat média-igazgatója".

Kanada Calgary után huszonkét év után rendezhet olimpiát.

Csalódott osztrákok
A prágai NOB-közgyűlés helyszínén tartózkodó osztrák küldöttség csalódottan fogadta, hogy Salzburg már a szavazás első körében kiesett.
Wolfgang Schüssel szövetségi kancellár: Nagyon meglepődtem az eredményen, mert a pályázati anyag kitűnő volt, az előkészítéssel megbízott csapat nagyszerű munkát végzett. De az élet megy tovább, Vancouverben megpróbálunk minél több aranyérmet nyerni.
Heinz Schaden, Salzburg polgármestere: Nem kell szégyenkeznünk a jelentkezésünk miatt, a lehető legjobb teljesítménnyel rukkoltunk elő. Ugyanakkor sportszerűen el kell ismernünk, hogy Pjongcsang és Vancouver is jobb volt nálunk. A 2014-es téli olimpiára való kandidálás egyelőre nincs napirenden, erről két év múlva döntünk.
Leo Wallner, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke: Szembefújt a szél, geopolitikai megfontolások áldozatai lettünk. A közeljövőben olimpiát rendeznek Athénban és Torinóban, és a 2012-es nyári játékokra is sok európai város jelentkezett.
Stephan Eberharter, olimpiai és háromszoros világbajnok síző: Láttam a pályázati filmet, szenzációs volt. Újra meg kell próbálnunk, hiszen Ausztria számára a téli játékok a legjobb reklám.
Hunyady Emese, olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó: A rendezés szép és fontos lett volna az országnak. Remélem, hogy a döntés a sportolók érdekeit szolgálja, a lehető legjobb feltételek kiválasztásával.
Franz Beckenbauer futball-legenda, a salzburgi pályázat pártolója: Volt esély, ha nem is sok. Az európaiak nem Salzburgot támogatták, mert az csökkentette volna 2012-es reményeiket. Úgy gondolom, az osztrákoknak 2014-ben újra jelentkezniük kellene.