Az olimpiai bajnok hiányozhat a kajak vb-ről

2003.07.04. 15:32
Olimpiai bajnok kajakosunk, Horváth Gábor az idén még nem indult versenyen, áprilisban szerzett kézsérülése átírta az eredeti programját. A többhetes kihagyás után újra edzésbe állt, de előforulhat, hogy idén nem állhat rajthoz a világbajnokságon.
- Hiányzott már a kajakozás?

- Mivel a kajak az első az életemben, ezt szeretem a legjobban csinálni, így hiányzott. Ki kellett hagynom négy és fél hetet. De az induló két hónaphoz képest végül is ajándék volt, hogy ennyivel megúsztam. Eredetileg úgy volt, két hónapot lesz gipszben a kezem, de négy hét után lekerült róla, majd egy hét rehabilitáció következett.

- Serkentette a gyógyulásban, hogy szétesőben volt a négyes?

- Az az igazság, hogy a szegedi kudarc után - a Világkupán nem jutottak döntőbe - végül összeült egy új kvartett, amely Duisburgban nélkülem indult, az edzéseken jól ment és a világkupán is jó eredményt ért el.

- Ez mennyire riasztja?

- Riaszt, nem riaszt, ez van. Végül is hat hete készülök újra a csapattal, próbálom minél jobban formába hozni magam, az egyes teljesítményemet javítani. Azért nem is mentem Duisburgba, mert a szövetségi kapitánynak szintén az volt a véleménye, hogy inkább hozzam fel magam magasabb szintre. Az idő ilyen szempontból nekem dolgozott, mert a válogatóig maradt időm a megfelelő felkészülésre. Egész jó formába kezdek lendülni, napról napra egyre jobban megy a kajakozás. Elszánt, lelkes vagyok. Ráadásul abban a négy hétben sem hagytam ki teljesen, nem álltam le az edzésekkel, futottam, erősíteni is tudtam, csak a kajakozás volt ami nem ment. De az állóképességem és az erőlétem nem esett vissza.

- Azt már lehet tudni, hogy az első válogatón kivel, miben indul?

- Sokáig kérdéses volt, úgy gondoltam, ha nem találok párt, akkor megpróbálom egyesben, igaz, hogy már tíz éve nem versenyeztem egyes hajóban, nem is igazán az én pályám, de ha nem lett volna más, akkor 500 méteren megpróbáltam volna. Kicsit patthelyzetbe kerültem a kihagyással, sok minden elúszni látszott. Végül maradt a páros, 1000 méteren a fiatal Jármi Marcival, míg 500-on Kökény Rolanddal indulok. A négyes pedig továbbra is nyitott. Sári Nándi azt mondta, ha az 500-on jól teljesítek, akkor biztos visszakerülök. A körülményekhez képest jelen pillanatban elégedett vagyok, örülök, hogy egyáltalán tudok indulni a válogatón.

- Azért furcsa ez a bizonytalanság, illetve bizonyítási kényszer, mert amikor megsérült, a kapitány és Sári Nándor is a fejét fogta, hogy az egyik legbiztosabb, legjobb ember esett ki és ez mekkora veszteség_

- Nagyon jól sikerült a téli felkészülésem és a tavaszi alapozás is, jól ment a kajakozás. De úgy gondolom, mindenki pótolható, mindenkinek a helyére előbb-utóbb lehet találni valakit. Próbálom magam felhozni és visszaverekedni a négyesbe, és akár a párosba is odaérni valakivel.

- Mennyire lehet Horváth Gábor az összetartó erő a gyakorlatilag szétesett olimpiai bajnok négyesben? Egyáltalán ez még összeállhat?

- Nem rajtam múlik ez és nem is Kammerer Zolin. Van két emberke a hajóban, akik elég komoly egoval rendelkeznek, rajtuk múlik, hogy ők meg tudnak e békélni egymással. Csapathajóról van szó. Az egyéni érdekeket a csapatnak kicsit alá kell rendelni egy közös cél érdekében. Én vagyok ebben a csapatban a legöregebb, a legrutinosabb és ha eljutnánk odáig akkor tudnék ezen segíteni, közös nevezőre hozni a négy embert. Van annyira intelligens mint a két illető, akikre gondoltam, hogyha odakerülünk, megtudják ők ezt beszélni, mert rosszban nincsenek, csak más érdekek másfelé vitték mindkét embert. Egy olimpiai győzelemre való esély olyan cél lehet, amiért érdemes alárendelni akármit.