Serena Williams nyert Wimbledonban

2003.07.05. 19:08
A világelső Serena Williams sikerével zárult az angol nyílt teniszbajnokság női döntője. Az amerikai teniszező a döntőben testvérét verte három szettben. Serena rengeteg hibával kezdte a mérkőzést, így meglepetésre az első játszma után hátrányba került, azonban sikerült fordítania és megvédenie címét.
Az előzetes várakozások Serena Williams sikerét ígérték, hiszen a címvédő és világelső "kisebbik" Williams lány az egész tornán szenzációsan játszott, miközben testvére sérüléssel bajlódott. Venus hasfalhúzódása olyan komolynak bizonyult, hogy a pénteken nem is edzett.

Katasztrofális Serena

Venus Williams kezdett szerválni és meg is nyerte az adogató játszmáját. Ebben nem is volt semmi meglepő, ám abban már jócskán, hogy a folytatásban elnyerte az esélyesebbnek tartott Serena szerváit is. Majd miután ismét hozta a sajátját, alig tízpercnyi játék után már 3:0-ra vezetett.

Az érthetetlen, ezen a szinten megmagyarázhatatlan hibák sokaságát vétő Serena talán ekkorra melegedett bele, és a következő három gémet ő nyerte, így 3:3-ról folytathatták. Venus a labdamenetek között bicegett, egy-egy hosszabb játszma után pedig többször is fájdalmas arccal görnyedt össze.

Parádés labdamenetek

A következő gém a találkozó leglátványosabb labdameneteit hozta, mindkét teniszező többször került a játszma megnyerésének közelébe, ám ez végül Venusnak sikerült. Ez akkora pluszt adott neki, hogy a folytatásban a játszmát is megnyerte.

Késői ász
A találkozón az első ászt Venus Williams ütötte, több mint egy óra húszpercnyi játék után. Ekkor - Venus szempontjából - 6:4, 1:5, 40:15 volt az állás.

A második játszmában Venus gyorsan elvesztette adogatását, hogy alig pár perccel később ismét egyenlő legyen az eredmény, lévén elnyerte húga szerváit. A folytatás is hasonlóra sikeredett, hiszen Venus szerváit ismét elnyerte Serena, majd miután hozta a sajátját, a mérkőzés folyamán először vezetett két ponttal.

Feltámadt Venus

Innen pedig azt hihettük nincs megállás, hiszen két újabb gém megnyerésével már 5:1-re vezetett Serena, ám nővére nem adta fel és feljött 5:4-re. Fordítani azonban már nem tudott, így következhetett a döntő játszma.

A finálé döntő játszmája is Venus adogatásaival indult, melyet gyorsan el is nyert tőle testvére. A gém után Venus leült, noha a szabályok szerint 1:0 után nem lenne szabad pihenni, a versenybíróság azonban ezúttal elnéző volt, és orvosi szünetet is engedélyezett a sérüléssel bajlódó sztárnak.

Kétóra három perc
Az első két játszma egyformán negyvenhárom percig tartott, míg a döntő harmadik szett "mindössze" harminchét perc alatt ért véget.

Ez azonban nem használt az egyre jobban formába lendülő Serena ellen, aki hozta adogatását és növelte előnyét. Venus a folytatásban sérülése ellenére is megpróbált méltó ellenfél lenni, de ez csak arra volt elég, hogy két gémet sikerült elvennie húgától. Serena címvédése azt jelenti, hogy megismételte nővére teljesítményét, aki 2000-ben és 2001-ben diadalmaskodott.

Serena Williams (Egyesült Államok) névjegykártyája:
Született: 1981. szeptember 26., Saginaw (Egyesült Államok)
Testmagasság/testsúly: 1.78 m, 66 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 1.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 1. (2002. július 8.)
Tornagyőzelmei egyesben: 23, ebből 6 Grand Slam (Australian Open: 2003, Roland Garros: 2002, Wimbledon: 2002, 2003, US Open: 1999, 2002)

Út a győzelemig:
1. forduló: Craybass (amerikai) 6:3, 6:3
2. forduló: Callens (belga) 6:4, 6:4
3. forduló: Granville (amerikai, 28.) 6:3, 6:3
nyolcaddöntő: Gyementyijeva (orosz, 15.) 6:2, 6:2
negyeddöntő: Capriati (amerikai, 8.) 2:6, 6:2, 6:3
elődöntő: Henin-Hardenne (belga, 3.) 6:3, 6:2
döntő: V. Williams (amerikai, 4.) 4:6, 6:4, 6:2