Klaudia
-4 °C
2 °C

Döntetlen a Fed Kupa selejtező az első napja után

2003.07.19. 20:55
Két egyest játszottak szombaton az argentin és a magyar női teniszválogatott Fed Kupa osztályozóján, amelyen a Világcsoportban való jövő évi szereplés a tét. Az első találkozón Clarisa Fernandez simán legyőzte Kuti Kis Ritát, így a hazaiak jutottak vezetéshez Pilarban. A második meccsen a világranglistán 52. Mandula Petra két játszmában győzött Natalia Gussoni (171.) ellen.
Magyar szempontból jól indult az első meccs, mert Kuti Kis kétszer is elnyerte ellenfele adogatójátékát, de egyszer sem tudta megtartani az előnyt. Sőt 3:2-es vezetés után sorozatban nyolc gémet vesztett el, így az argentin az első játszmát 44 perc alatt nyerte meg és a másodikban is már 4:0-ra vezetett.

Fernandeznek minden bejött

Jellemző az összecsapásra, hogy még ebben a helyzetben sem kellett eltemetni a magyar játékost, mert egyszerűen csak arról volt szó, hogy a dél-amerikainak minden bejött: a legkiszorítottabb, a leglehetetlenebb helyzetekből is képes volt pontot érő átemelést, vagy szintén lélekromboló rövidítést ütni. Egyszerűen nem hibázott, nem lehetett "lenyomni" a pályáról. A vendégszurkolók azt várták a lelátón, hogy fordul a kocka, mert ilyen magas szinten nem lehet folyamatosan teniszezni. Ráadásul a szerencse is végig az argentin oldalán állt. Kuti Kis küzdött becsülettel, mindent megpróbált, nem adta meg magát, de a fordulat elmaradt: 1:15 óra alatt Fernandez győzött.

Mandula egyenlített

A folytatásban Mandula Petra két játszmában simán legyőzte Natalia Gussonit, s ezzel Magyarország kiegyenlített az argentinok elleni tenisz Fed Kupa-találkozón, amelyen a Világcsoportban való jövő évi szereplés a tét. Az elsőszámú magyar női teniszező az első labdamenettől kezdve magabiztosan, bátran, erőteljesen játszott és csak magának köszönheti, hogy nem nyert még simábban. A nyitó játszmában két labdája is volt a 3:0-hoz, ahhoz, hogy másodszor is elvegye Gussoni adogatójátékát, de a megnyugtató előny helyett 2:2 lett, és kezdődhetett minden elölről.

A folytatásban a fontos labdameneteknél azonban Mandula jól koncentrált és egyértelművé tette, hogy ki a jobb. A második szettben 3:3-ig mindkét játékos hozta a saját adogatójátékát, majd a magyar teniszező a 8. gémben breakelt és már a mérkőzésért szerválhatott. Ekkor újra lankadt a figyelme (15-re elvesztette a saját adogatójátékát), de a tizedik játékban, a mérkőzés folyamán ötödször is elnyerte a dél-amerikai adogatását és végül 1:29 óra alatt győzött.

Elégedett magyarok

"Végig éreztem, hogy jobb vagyok, csak én nyerhetek, ez magabiztossá tett, de valószínűleg ez okozta azt is, hogy időnként teljesen dekoncentrált lettem" - mondta az MTI-nek Mandula. "Úgy gondolom vasárnap jó esélyem van Fernandez ellen, igaz nem engedhetek meg magamnak a maihoz hasonló kihagyásokat. Nem fáradtam el, sőt talán még jót is tett a játékomnak, hogy nem 6:0, 6:0-ra nyertem" - zárta a magyar együttes éljátékosa. "Elégedett vagyok az állással, bár talán még 2-0 is lehetett volna a javunkra" - nyilatkozta Temesvári Andrea kapitány. "Kuti Kis Rita mérkőzése sokkal szorosabb volt, mint amit az eredmény mutat. Nagyon sajnálom, hogy Ritának nem sikerült, mert Fernandez még a meccslabdánál is láthatóan feszült, ideges volt, egy kissé bátrabb játékkal, több szerencsével meg lehetett volna fogni. Ha Petra holnap olyan türelmesen és jól játszik mint ma, akkor átvehetjük a vezetést és a negyedik egyes után akár ünnepelhetünk is - fejezte be értékelését az egykori játékos. Fed Kupa, osztályozó a Világcsoportért: Pilar: Argentína-Magyarország 1-1 - állás az 1. nap után Clarisa Fernandez-Kuti Kis Rita 6:1, 6:3 Natalia Gussoni-Mandula Petra 3:6, 4:6