Több nyilvánosház épül az olimpiára

2003.07.24. 12:21
Hét észak-európai, illetve balti állam nemi egyenjogúságért felelős minisztere szerdán megütközését fejezte ki a görög hatóságok terve miatt, amely szerint a 2004-es olimpiai játékok idejére Athénban megemelnék a nyilvánosházak működtetésére kiadott engedélyek számát.
A görög főváros főpolgármesteréhez, Dora Bakojanniszhoz intézett közös levelében - amelyet az AP amerikai hírügynökséghez is eljuttattak - Svédország, Norvégia, Finnország, Izland, Észtország, Lettország és Litvánia illetékes kormánytagja meggyőződését fejezte ki, hogy a nyilvánosházak tevékenységének tervezett bővítése még több nő kizsákmányolását és jogainak csorbítását eredményezi.

Athén női főpolgármestere is a terv mellett

Az amerikai hírügynökség beszámolója szerint a görög hatóságok azzal érvelnek tervük mellett, hogy elhatározásukkal egy 1999-es törvénynek tesznek eleget, amely előírja, hogy minden bordélyháznak engedéllyel kell rendelkeznie. Jelenleg Athénban a piros lámpás házak kis részének van csak működési engedélye. Mint sajtószolgálata szerdai közleményéből kiderül, a tervet a főpolgármester asszony is védelmébe vette.

A tiltakozás kezdeményezője, Margareta Winberg svéd miniszterelnök-helyettes - aki a nemi egyenjogúság biztosításáért is felel kormányában - az AP-nek telefonon elmondta: remélik, hogy megakadályozhatják a bordélyok alkalmi elszaporodását és vitát nyithatnak arról, hogy a nők és gyermekek ilyen módon való kihasználása összeegyeztethető-e az olimpiai eszményekkel. "Ez annak az elfogadását is jelentené, hogy a sportesemények körül oly mértékben virágzik a prostitúció, hogy emiatt külön döntést kell hozni az engedélyek számának növelésére" - mondta.

Tiltaozik az ortodox egyház is

A befolyásos görög ortodox egyház még júniusban "csodálkozásának és csalódottságának adott hangot", amiért Athén város tanácsa petícióban sürgette a kormányt, vizsgálja felül a prostitúcióra vonatkozó szabályozását. A városi tanács akkor azzal válaszolt: az ortodox egyházat "félretájékoztatták", mivel a tanács csupán "a vonatkozó előírások tisztázását" kérte a kormánytól, hogy gátat szabhasson az illegális szexkereskedelemnek.

Görögországban az engedélyezett prostitúciónál jóval kiterjedtebb a főleg kelet-európai nőket futtató illegális nőkereskedelem.