Ágnes
-1 °C
2 °C

Könyvet ír Ausztrália magyar kapitánya

2003.08.11. 10:32
A '73-as világbajnok magyar pólóválogatott tagja, Görgényi István az athéni olimpiáig az olimpiai bajnok ausztrál női vízilabda-válogatott kapitánya marad. Már többször gondolkodott a lemondáson, de mindig meggyőzték.
Görgényi István három évvel a sydneyi olimpia előtt került az ausztrál női vízilabda-válogatott élére. A '86-ban az Újpestet a magyar bajnoki címig segítő szakvezető négy évig dolgozott a francia Nice csapatánál is, és élete kalandjának tekintette az ausztráliai szerződését.

Versenyhelyzet nélkül kell felkészülni

Az olimpián aranyérmet nyert együttesével, azóta azonban hullámvölgybe került csapata, a barcelonai világbajnokságon mindössze a hetedik helyet csípte el.

"Nem lehet ezen a teljesítményen különösebben csodálkozni, mert hiába kaptak szerepet az olimpiát nyert csapatból öten is, nálunk nincs bajnokság, játékosaim nincsenek állandó versenyhelyzetben, így pedig borzasztó nehéz felkészülni" - magyarázta

"Elég volt, hazamegyek"

A '73-as világbajnok csapat tagja kiemelte, hogy az olimpia előtt sem volt bajnokság, de akkor abból a szempontból könnyebb volt a felkészülésük, hogy számos tornára elutazhattak a siker érdekében. "Most ennek a lehetőség a pénzügyi feltételei alighanem meghiúsulnak, mert csak hetedikek lettünk."

Görgényi elárulta, nagy kihívás volt számára az ausztráliai szerződés, mert korábban soha nem ténykedett női csapat élén. "A tavalyi Világkupa után, kivált a reménytelen játékunk láttán gondoltam arra, hogy feladom, elég volt, hazamegyek. Úgy véltem, otthon is akad talán számomra munka. Mivel erről hallani sem akartak a vezetők, meggyőztek, hogy maradjak. És végül maradtam."

Konfliktuskezelés az élsportban

A feltehetően páratlan vízilabda videófelvételellel rendelkező kapitány szerződése az athéni olimpiáig szól. Az Indexnek azt is elárulta, hogy könyvet ír, mert mindig is érdekelte a konfliktuskezelés az élsportban. "A saját tapasztalataim mellett, más kollégáim észrevételeit is összegyűjtöttem."