Tízmilliót ér az olimpiai aranyérem

2003.08.12. 17:11
"Régóta tudjuk, hogy Athén nem erre az olimpiára készült, de talán ők sem bánják, hogy nem kapták meg a '96-os rendezést" - jelentette ki Schmitt Pál egy évvel az athéni olimpia előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón. Gyurcsány Ferenc sportminiszter elmondta, hogy tízmillió forintot kap majd a győztes.
2004. augusztus 13-án, pénteken lobban fel az athéni olimpia megnyitását jelző láng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly és idén már többször figyelmeztetésben részesítette a szervezőket, amikor nem úgy haladtak a munkálatok, mint az előzetes tervekben szerepelt. A lemaradásokat azonban már javarészt behozták, az olimpiai falut is hamarosan átadják.

301 aranyért folyik a harc Athénban

"A viszályok valamint a közlekedési problémák ellenére az athéni lakosság elkötelezett az olimpiai eszme iránt, hiszen 85 százalékuk továbbra is támogatja a rendezést" - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, dr. Schmitt Pál bevezetőjében. Schmitt hozzátette: 201 nemzet fog küzdeni a kiosztandó 301 aranyéremért.

Olimpiai résztvevőink
Asztalitenisz: Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina
Kézilabda: férfi válogatott
Öttusa: Vörös Zsuzsa
Sportlövészet: Igaly Diána, Csonka Zsófia, Pálinkás Lajos, Sidi Péter, Joó Éva, Simon Tamás, Krzyzewsky Beáta
Vízilabda: férfi válogatott
Szörf: Gádorfalvi Áron
"Pontosan tudjuk, hogy a város túlzsúfolt, hogy a négymilliós Athénban kétmillió ember tudna megfelelően közlekedni az utakon, és hogy fennakadások lesznek. Mégis úgy gondolom: talán szerencsésebb, hogy most kapták meg az olimpiát, mint '96-ban. Most ugyanis már a környezetszennyezés szempontjából jelentős lépéseket tettek, körgyűrűk épültek, repülőteret adtak át" - magyarázta.

Magyarországra nem jön az olimpiai láng

Schmitt azt is kiemelte, hogy a biztonságra is tetemes összeget, félmilliárd dollárt áldoznak. A láng útjáról szólva elmondta: valamennyi eddigi olimpiát rendező várost érinti, illetve azokat is, amelyeket kijelöltek a soron következő játékokra. (Magyarország kimarad.)

A sportminiszter, Gyurcsány Ferenc kifejtette, hogy a politika szereplői nem tülekedhetnek az első sorba a sikereket követően. "Nekünk a negyedik-ötödik sor juthat, ott fogok majd állni az elődeimmel együtt. Ha véletlenül kudarc lenne, akkor a sportminiszterek közül az enyém a legnagyobb felelősség."

Gyurcsány miniszter szerdán egyébként Medgyessy miniszterelnök oldalán meglátogatja a világbajnok férfi vízipólócsapat edzését. Az eseményre a teljes hazai elektronikus és nyomtatott sajtó hivatalos.

220 fős is lehet az olimpiai csapat

A sportminiszter elárulta, tízmillió forint jár az aranyéremért. "A legutóbbi hat és félmillió után azt gondolom, ez a jutalmazás követi az inflációt." Említést tett arról is, hogy hamarosan létrehozzák a Nemzet Sportolója címet.

Az athéni szervező bizottság magyar tagja, Vajda László azt hangsúlyozta, hogy az első tesztverseny jobban sikerült, mint ahogyan várták. A heves szél azonban félbeszakította az evezősviadalt.

Molnár Zoltán igazgató hozzáfűzte: a magyar csapatnak már most megvan a szálláshelye. Reményét fejezte ki, hogy a magyar csapat 220 fős lesz. "Ez attól függ, hogy a férfi kézi- illetve vízilabda-válogatott mellett a hölgyek kivívják-e a részvételt. Nekik is jók esélyeik" - összegzett.