A magyar állam tulajdonába került a Budapest Sportaréna

2003.08.13. 15:17
A hétfői közgyűlés után a magyar állam 100%-os tulajdonába került a Rendezvénycsarnok Rt., mely a Budapest Sportaréna tulajdonosa. Az alkalmazott pénzügyi-jogi technika nem igényel többletráfordítást az állam részéről.
Az állami tulajdonlás lehetővé teszi az állam érdekeinek hatékony érvényesítését, a BS gazdaságos, szakszerű és eredményes működését. A Budapest Sportcsarnok újjáépítésére vonatkozó, az előző kormány jóváhagyásával kötött alapszerződés értelmében a Magyar Állam és a francia tulajdonú Bouygues által közösen alapított Rendezvénycsarnok Rt. végezte el a beruházást.

Az eredeti megállapodás szerint az állam tizenkét év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a Rendezvénycsarnok Rt-ben. Az üzemeltetést az Aréna Rt, a Bouygues 100 %-os tulajdonában lévő, kifejezetten e célra alapított leányvállalata végzi 20 éven keresztül. A projekt megvalósítására bonyolult szerződéses rendszer jött létre, amelynek alapján a francia cég kivitelezői, tulajdonosi és üzemeltetői szerepet is kapott.

A Rendezvénycsarnok Rt. az általános tulajdonosi jogokat meghaladó, az üzemeltetés gazdaságosságát, szakszerűségét, gondosságát, eredményességét érintő ellenőrzési joggal rendelkezik. Annak érdekében, hogy e szerződéses és a magyar polgári jog szerint gyakorolható jogosítványok érvényesítése valóban ésszerű és átlátható módon valósuljon meg, tavaly októberben tárgyalások indultak a Rendezvénycsarnok Rt. kizárólagos állami tulajdonlása ügyében.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium valamint a Bouygues cég először idén januárban rögzítették azt a szándékot, hogy megteremtik a 100%-os állami tulajdon kialakulásának feltételeit. A felek az elmúlt héten megváltoztatták a Budapest Sportaréna kivitelezésére vonatkozó alapszerződését, illetve ezzel egy időben megszületett a francia társaság birtokolta részvények eladásával kapcsolatos szerződés is.

Hétfőn a Rendezvénycsarnok Rt. közgyűlése jóváhagyta a részvényátruházásra és az alapszerződésre vonatkozó kötelezettségeket. Ezzel tisztán állami tulajdonba került a Budapest Sportaréna. Az alkalmazott megoldás nem igényelt többlet ráfordítást az állam részéről. Immár egy olyan tiszta tulajdonosi-bérlői viszony alakult ki, amelyben az állami érdekek képviselete biztosított.