A NOB elnöke aláírta az olimpiai meghívókat

2003.08.13. 15:36
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egy évvel a rajt előtt meghívta a világ sportolóit a jövő évi athéni ötkarikás játékokra. Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság (ATHOC) elnöke pedig továbbra is eltökélt, és határozottan állítja: az összes infrastrukturális beruházás készen lesz a játékok kezdetére.
A NOB lausanne-i központjában tartott hivatalos aláírási ceremónián a számos vendég között jelen volt Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a görög szervezőbizottság (ATHOC) vezetője is. A NOB rekordot jelentő, összesen 201 nemzetnek postázza a meghívót.

Új tagog a MOB-ban

"Athén az országok számát tekintve minden idők legszínesebb olimpiáját rendezheti" - mondta Rogge. A 2000-es sydneyi játékokon 199 ország versenyzői vettek részt, a nemzetek számának növekedése abból adódik, hogy a NOB nemrégiben felvette tagjai sorába Kelet-Timort és az Óceániai szigetvilághoz tartozó Kiribatit, valamint megszűntette a tálib-rezsim uralkodása miatt felfüggesztett Afganisztán eltiltását.

Az ugyanakkor egyelőre még bizonytalan, hogy Irak - amelynek versenyzői Sydneyben ott voltak - képviseltetheti-e magát Athénban. A nemzeti olimpiai bizottságoknak december 13-ig kell válaszolniuk a NOB meghívására.

A főszervező ígéri: kész lesznek

Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki főszervező szerint a görögök mindenképpen jól járnak, hiszen hatalmas örökséggel gazdagodnak. "Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg munka vár még ránk, ugyanakkor bízunk benne, hogy mindennel elkészülünk. Megnyugodni viszont úgyis csak a paralimpiai játékok záróünnepsége után fogunk" - mondta az AFP érdeklődésére.

A pályázatot sikerre vivő, majd félreállított, de később a szervezésbe megmentőként bekapcsolódó Angelopulosz-Daszkalaki szerint a rendezéssel kapcsolatban az a helyes álláspont, ha azt egy óriási lehetőségnek tekintik, például a szükséges, de korábban halogatott infrastrukturális beruházások megvalósítására.

"Emellett kiváló alkalom arra is, hogy bizonyítsuk elsősorban saját magunknak, de a világnak is, hogy képesek vagyunk magas színvonalú játékokat szervezni" - tette hozzá. Az ATHOC elnöke elárulta, hogy már a pályázat előkészítése során képet alkotott magának a feladat nagyságáról, így nem érte különösebb meglepetés, amikor a szervezőbizottság élére került.

A második legkisebb rendező

"Az 1952-es helsinki, illetve finnországi játékok óta a mostaninak lesz a legkisebb ország a házigazdája. Ebből a tényből kiindulva valamennyien tisztában voltunk azzal, hogy óriási kihívásoknak kell megfelelnünk. Ugyanakkor ezek egyben lehetőségek is voltak arra, hogy például egy évente 16 milliós forgalmat lebonyolító ultramodern repülőteret, egy naponta 800 ezer utas szállítására alkalmas metróvonalat hozzunk létre" - fogalmazott.

"Emellett világszínvonalú sportlétesítmények épülnek, az olimpiai falu, amelynek apartmanjaiban a játékok után szociális bérlakásokat alakítanak ki, pedig már majdnem kész. Röviden: a játékok visszatérése a bölcsőjéhez kiváló alkalmat teremt számunkra ahhoz, hogy Görögországot még modernebbé, még dinamikusabbá tegyük" - fogalmazott Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki.