Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyar-olasz döntő a Világligában

2003.08.24. 15:35
Az Egyesült Államok csapata felett aratott egygólos, 6-5-ös diadallal Magyarország férfi vízilabda-válogatottja bejutott a Világliga New York-i hatcsapatos döntőjének döntőjébe, ahol a Olaszország lesz az ellenfele a 100 ezer USA-dollárt is érő első helyért.
Az olimpai bajnoki címvédő, s júliusban Barcelonában világbajnokságot nyert magyar együttes a vb-t követő budapesti selejtezőcsoport megnyerésével a Világliga befejező fázisát rögtön a legjobb négy között kezdhette, míg a házigazdák válogatottjának első lépésként, pénteken nyerniük kellett a friss világbajnoki negyedik görögök ellen. Az Eisenhower Park némiképp "lejtő" uszodájában a szakvezetőként a jugoszlávokkal, majd az olaszokkal is olimpiát nyerő Ratko Rudic irányította, és a délszláv pólóból kevésbé a technikát, mint inkább az olykor durvaságba hajló kőkemény játékstílust átvevő amerikaiak meg is verték a görög csapatot.

A szünetben már 5-1-re mentünk

Az elődöntőben két percnyi játékot követően jutott előnyhöz a Kemény Dénes dirigálta csapat, és bár a vendéglátók egyenlítettek, Kiss Gergely és Vári Attila után a szintén eredményes Varga Zsolt találatával már 3-1-re módosult a magyar vezetés, és ez is maradt az eredményjelzőn az első - a Világliga szabályai szerint nem 7, hanem 9 perces - negyed után.

A folytatásban a duplázó Kiss révén lett 4-1, Biros Péter emberelőnyből elért góljával pedig a mérkőzés félidejére igazán megnyugtatóra hízott a különbség (5-1).

Mégis szoros a vége

A tízperces nagyszünetet követő harmadik játékrészben ki-kimaradoztak a helyzetek itt is, ott is, mígnem az amerikaiak részéről a Horvátországban légióskodó Bailey bevette Szécsi kapuját. Közelebb kerülniük azonban nem sikerült, így háromgólos fórral várhatta a Kemény-csapat a befejező negyedet.

Amelyben előbb a házigazdák éltek az emberelőny kínálta eséllyel (5-3), majd hasonló, 6 az 5 ember elleni szituáció végén Kásás Tamás alakította 6-3-ra az állást. Bő négy perccel a vége előtt Azevedo ejtése sajnos célt ért, majd a hajrában előnyből a veterán Wigo is betalált (6-5). Három másodperccel a meccs vége előtt Rudic időt kért, ám mielőtt a kint élő magyarok szép számú és lelkesen szurkoló serege igazán komolyan aggódni kezdhetett volna, befejeződött a vízi csata: nyert, és ezzel a Világliga első helyéért szállhat vízbe a magyar válogatott.

Világliga-elődöntő:
Magyarország-Egyesült Államok 6-5 (3-1, 2-0, 0-1, 1-3)

A magyar góldobók: Kiss G. 2, Vári, Varga Zs., Biros, Kásás 1-1

A másik elődöntőpben félidőben (azaz tizennyolc percnyi játék után!) még csak 1-1 volt az állás miközben az olaszok két sztárját, Gerini kapust, és Fiorentinit végle kiállították (Gerini kiállitása után Bencivenga kivédenie Jokic büntetőjét!)

A harmadik negyedben a fiatal szerb csapat vezetett 3-2-re, de Rath és Mangiante forditott, és 34 másodperccel a szünet előtt már az olaszok mentek 4-3-ra. Ekkor azonban Cuk egyenlitett, de még ebben a negyedben Postiglione bevágott egy emberelőnyt. Az utolsó részben maradt az 5-4, azaz a barcelonai világbajnoksághoz hasonlóan megint magyar-olasz döntő lesz.

A Magyarország-Olaszország döntőt magyar idő szerint 22:45 órakor rendezik, a bronzérem sorsa az egy órával korábban kezdődő Szerbia és Montenegró-Egyesült Államok találkozón dől el.

Az 5. helyért:

Görögország-Hollandia 8-7