Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Eltiltásra számíthat a botrányt okozó sprinter

2003.08.25. 15:54
Az IAAF főtitkára, Gyulai István személy szerint megérti a világbajnokságon százméteres síkfutásban induló Jon Drummond elkeseredett reakcióját - kizárása után lefeküdt a pályára, és nem hagyta elindítani a futamot -, de nem hiszi, hogy az amerikai versenyző figyelmeztetéssel megússza a botrányt.
Egy január elsejétől érvényes szabály okozott meglehetősen nagy botrányt a párizsi atlétikai világbajnokság első napján. A szabály úgy fogalmaz, hogy a sprintszámokban egy kiugrás engedélyezett, a másodiktól kizárás jár. Az amerikai Jon Drummond és a jamaicai Powell is egyértelműen a megengedett reakcióidőnél előbb mozdult be, ezért mindketten piros lapot kaptak. Az amerikai futó azonban ebbe nem nyugodott bele, lefeküdt a pályára, nem engedte elrajtolni a futamot, így csaknem 50 percet csúszott a program.

A közönség szimpátiáját kezdetben még élvezte

"Nehéz megmondani, mi lett volna a jó megoldás, miután Drummondot kizárták és nem volt hajlandó elhagyni a pályát - nyilatkozott Gyulai. "A rendezők kezében nem volt olyan eszköz, amellyel gyorsan rendet lehetett volna teremteni, legfeljebb behívhatták volna a biztonsági embereket, de ez csak fokozta volna a feszültséget" - folytatta.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára sportszerűtlennek tartja, hogy Drummond kihasználta a közönség "furcsa reagálását". "A szabály alapján ki kellett őt zárni, erről vita nem volt, ezt ő is nagyon jól tudta. Ha az emberi oldalát nézem az ügynek, mivel ismerem személyesen, megértem, hogy dühöngött, hiszen 34 éves, ez volt az utolsó vb-je, jó formában versenyzett, és nagyon szeretett volna döntőbe jutni. Nekem az volt a véleményem, hogy engedjük futni és utána döntsünk a kizárásról. De mire a szervezők is így határoztak, az amerikai vezetés már meggyőzte Drummondot, hogy nyugodjon bele a döntésbe" - magyarázta.

Gyulai: Az egész világ erről a cirkuszról beszél

Gyulai hozzátette, az IAAF vezérkara hétfő délután ülésezik. Mint mondta, nem valószínű, hogy Drummond egyszerű figyelmeztetéssel megússza az esetet. A nézők reakciójáról úgy vélekedett: a közönség mindig a sportoló mellett áll.

"Egy jó atlétáról van szó, akinek nyilván sokan szurkoltak. Szerintem a kizárás után, amikor a többi hat futó újra felállt a rajthoz, csak a nézők egy kis része kezdett fütyülni, azután terjedt a fújolás tovább. A végén azonban a többség már tapssal kérte, hogy legyen vége a cirkusznak. Ma az egész világ erről a botrányról beszél, s azt szokták mondani, mindegy hogyan, az a lényeg, hogy fel kell kelteni az emberek figyelmét. Bár én szívesen lemondtam volna erről, tény, hogy most már nagyon érdekli az embereket a vb" - összegzett a főtitkár.