Megnyerték a Világligát is a magyar pólósok

2003.08.25. 09:29
Egy hónapon belül másodszor is legyőzte tétmeccsen Olaszország legjobbjait a magyar férfi vízilabda-válogatott: a július végi, barcelonai, hosszabbításos világbajnoki döntő után magyar idő szerint vasárnap éjfél tájban a New York-i Világliga-döntőben is a Kemény Dénes igazgatta gárda diadalmaskodott, méghozzá ezúttal 5 gólos, valóságos k.o.-vereséget mérve az itáliaiakra.
A vb-aranyérmes magyar csapat az Eisenhower Park uszodájában rendezett Vl-fináléban is úgy kezdett, hogy minél előbb rádöbbentse a ellenfelét: az eredmény most sem lehet más, mint a katalán fővárosban volt. Ennek megfelelően magyar góllal indult a csata, Varga Tamás ejtésével lett 1-0. Angelini egyenlített, de az amúgy alapvetően védő feladatokat ellátó Vasas-pólós, másodjára is csatárerényeket csillogtatva, 2-1-re alakította az állást. Varga példáját megirigyelve Angelini is duplázott, így az első 9 perc 2-2-vel zárult.

Parádés második negyed

Fotó: EPA/Pablo Garcia Corradi
A mérkőzés forgatókönyve a második játékrész elején sem változott: a szilaj erejű Varga T. mesterhármas-tulajdonossá lépett elő, az olaszok viszont újfent egalizáltak, 3-3. Kásás Tamás labdaszerzése nyomán a változatosság kedvéért már Kiss Gergely révén, de megint a magyar csapat vezetett. A Romániából honosított balkezes Rath ugyan még bevette Szécsi kapuját, de a negyed hátralévő részében már csak magyar gólt láthattunk, ráadásul hármat. Előbb az ex-nápolyi klublégiós Kásás volt eredményes kétszer is, majd Madaras Norbert villanását követően már 7-4-es állást ünnepelhettek az amerikai magyarság meccsre kilátogató képviselői. A Világliga szabályainak megfelelően a második és harmadik kilenc perc közé beiktatott tízperces szünetre tehát háromgólos előny birtokában vonulhattak el a Kemény-legények.

A folytatásban is gyorsan potyogtak a gólok, de a mieink eredményességének köszönhetően, nem tudtak közelebb kerülni az olaszok. A játékrész legeredményesebb jáétékosa Biros Péter lett, hiszen ebben a kilenc percben háromszor is eredményes tudott lenni. A Biros-bemutató közben még Vári is betalált, így a záró negyedre 11-6-os magyar előnnyel vághattak neki a felek.

Örömjáték az utolsó negyedben

Valóságos örömjátékká lényegült át a befejező negyed, különösen azt követően, hogy Kásás és Molnár góljának köszönhetően már-már megalázó különbség volt a két együttes között. Két olasz gól ugyan még érkezett a finisben, ez azonban csak a végeredmény megalázó jellegének eltüntetésére volt elegendő, a kiütéses vereség elkerülésére nem.

A magyar férfi vízilabda-válogatott végül is 13-8-ra diadalmaskodott, és ezzel az idei Európa-bajnoki bronzérem és világbajnoki cím megszerzése után Világliga-győztes is lett! A Vl 3. helyét az Egyesült Államok válogatottja szerezte meg, miután a bronzmeccsen a vendéglátók együttese 12-9-re verte Szerbia-Montenegró gárdáját.

A 2003-as Világliga döntőjének végeredménye, és a pénzdíjak
1. MAGYARORSZÁG, 100 000 USA-dollár

2. Olaszország, 70 000

3. Egyesült Államok, 50 000

4. Szerbia-Montenegró, 35 000

5. Görögország, 30 000

6. Hollandia, 25 000

A két selejtezőcsoport negyedik helyezettje, Ausztrália és Brazília válogatottja 20-20 ezer amerikai dollárt kapott.