Annus ezüstérmes kalapácsvetésben

2003.08.26. 12:17
Annus Adrián a magyar atlétika hetedik érmét szerezve második lett a kalapácsvetők között a párizsi világbajnokságon. A magyar klasszis az utolsó, hatodik sorozatban szerezte meg a második helyet. A belorusz Tyihon majd három méterrel győzte le a Haladás versenyzőjét.
A párizsi atlétikai világbajnokság harmadik napján joggal abban reménykedett a magyar szakvezetés, hogy megszületik az első magyar érem. Abban is bizakodhattunk, hogy a negyedik eredménnyel döntőbe került Annus Adrián megnyeri a finálét.

Jól hajrázott Annus

A szombathelyi kalapácsvető két héttel a vb előtt magyar csúcsot javított, 84 méter felett dobott. Ez az eredmény egyszersmind azt jelentette, hogy ő volt a harmadik a földkerekségen - a japán Murofusi és a fehérorosz Tyihon mellett -, aki 84 méter fölé jutott ebben a szezonban.

Annus tehát esélyes volt, de az első három sorozat után nem tudta beverekedni magát az első három közé, mert a két említett versenyző mellett az ukrán Skvaruk is megelőzte, 79.68-as teljesítményével. Nyolcvan fölé sokáig egyedül Ivan Tyihon volt képes jutni, az idén hat versenyén diadalmaskodni tudó Murofusi egy centivel elmaradt ettől három dobás után.

Vontatott verseny

A három sorozat után némiképp vontatottá vált a verseny, mert a görög Papadimitriu dobásánál öt méterrel többet mértek, valamint néhány eredményhirdetés megszakította a viadalt. (A százméteres férfi elődöntőket is közbeiktatták.)

Annus negyedik dobásra, majd ötödikre sem tudott javítani. A magyar ősökkel rendelkező Murofusi ötödikre tizenkét centivel nyolcvan fölé került, ám korántsem veszélyeztette belorusz riválisa első helyét.

Murofusi először veszített idén

Aztán jött a fordulat. Utolsó dobására a felemás cipőben versenyző Annus - végre - harminchat centivel nyolcvan méter fölé jutott, ami egyúttal azt jelentette, hogy második lett. Mivel az ukrán Skvaruk és a japán Murofusi sem tudott végezetül javítani, a magyar versenyző tavalyi Európa-bajnoki címe mellé idén világbajnoki ezüstöt szerzett. Vb-n ez a legjobb eredménye a Haladás sportolójának. ('99-ben Németh Zsoltnak sikerült ez a bravúr, Sevillában.)

Annus így értékelte teljesítményét az MTI-nek: "Örülök a saját eredményemnek, de nem értem, Tyihon hogyan tudott ekkorákat dobni. Nagyon lassú volt a dobókör, ez meglátszott mindenkinek a teljesítményén. Gyakorlatilag végig tudtam, hogy maximum második lehetek, mert Tyihonnak már az első, kilépett dobása is 83 méter körüli volt, Murofusin pedig láttam, hogy szenved. Nem találtam a ritmust, kicsit darabosnak éreztem a mozgásom, de a végére összeszedtem magam. Utolsóra már dühből dobtam, mert akkor a szlovén versenyző is megelőzött és tőle szégyen lett volna kikapni. El kell ismerni, Tyihon ma jobb volt, megérdemelten nyert, csak kicsit tanácstalan vagyok, miként tudtam volna legyőzni."

Collins a világ leggyorsabb futója

A vb slágerszáma, a férfi 100 méter a St. Kitts és Nevis szigeteki Kim Collins sikerét hozta. A mezőny a két nigériai futó kivételével szinte egyszerre dobta be magát a célba, Collins egy századmásodperccel (10,07 mp) volt gyorsabb a junior vb-győztes, 19 éves trinidadi Darrel Brownnál (10,08), aki 2001-ben a debreceni ifjúsági vb megnyerésével tette le névjegyét, Párizsban a középdöntőben pedig junior világcsúcsot (10,01 mp) futott. A brit Darren Campbell szerezte meg bronzérmet, a világrekorder amerikai Tim Montgomery csak ötödik lett. Collins első nagy sikerét érte el, eddigi legjobb eredménye a 2001-es vb-3. hely volt 200-on.