A Williams-nővérek nélkül kezdődik a US Open

2003.08.26. 13:26
Hétfőn New Yorkban elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A nőknél a Williams-nővérek távollétében is amerikai-belga "párharc" várható, míg a férfiaknál több esélyes is található. Az első napon búcsúztatják minden idők egyik legjobb játékosát, Pete Samprast.
Pete Sampras
Fotó: EPA/John G. Mabanglo
A rendkívül izgalmasnak ígérkező verseny ellenére sem az aktív versenyzők lesznek a figyelem középpontjában a US Open nyitónapján. A megnyitón búcsúztatják el ugyanis a tizennégyszeres Grand Slam-tornagyőztes, címvédő Pete Samprast, aki pénteken jelentette be, hogy befejezi pályafutását. Stílszerűen köszönnek el tőle éppen ezen a pályán, hiszen 1990-ben itt nyerte meg élete első, majd 2002-ben utolsó Grand Slam-tornáját is. 1990-ben, 19 évesen és 28 naposan minden idők legfiatalabb férfi bajnoka lett az Egyesült Államokban.

Több esélyes a férfi mezőnyben

Sampras búcsúztatásánál azért izgalmasabbnak ígérkezik a verseny, amelyre elég kiegyenlített mezőny jött össze. Az amerikai Andy Roddick hetek óta bombaformában teniszezik, keménypályán szinte legyőzhetetlen, és már érettnek tűnik a Grand Slam-diadalra. A hazai szurkolók másik, talán legnagyobb kedvence, vagyis Andre Agassi bárhol, bárkit legyőzhet, de az utóbbi években már egyre kevésbé bírja a GS-viadalokkal járó megterhelést.

Esélyesként kezd továbbá a wimbledoni bajnok svájci Roger Federer, és az idén meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtó ausztrál Lleyton Hewitt is megrázhatja magát. Az sem lenne meglepetés, bár a papírformát kissé felrúgná, ha a salakon a közvetlen élmezőnybe tartozó argentinok (Guillermo Coria, David Nalbandian, stb.) vagy spanyolok (Juan Carlos Ferrero, Carlos Moyá, stb.) is eljutnának a torna utolsó szakaszáig.

A Williams-nővérek nélkül a nők

US Open megnyitó ceremóniája
Fotó: EPA/Matt Campbell
A nagyobb női tenisz versenyeken az elmúlt évekkben egyértelműnek tűnt a nagy versenyek forgatókönyve, csodával ért fel - például idén a Roland Garroson -, ha nem a Williams-nővérek döntötték el az elsőséget. Sérülés miatt azonban Serena és Venus sem indulhat a US Openen, így többen is pályáznak az első helyre. Az egyes győztesének járó egymillió dollárra a legnagyobb esélye a két belga klasszisnak, a világelső Kim Clijstersnek és a Kapros Anikó ellen bemutatkozó Justine Henin-Hardenne-nek van. A Williams-testvérek távolléte ellenére az amerikai szurkolók is bizakodhatnak, hiszen Lindsay Davenport és Jennifer Capriati is a favoritok közé tartozik.

A magyarok számára a selejtező szinte teljes kudarccal zárult, hiszen Gubacsi Zsófia, Kuti Kis Rita és Marosi Katalin is kiesett, mindössze Kapros került a 128-as elitmezőnybe. Pechjére rögtön az első fordulóban a második helyen kiemelt belga Henin-Hardenne ellen kezd, így minden bizonnyal meg kell elégednie az első fordulóban búcsúzóknak járó 12 555 dollárral. Az alanyi jogon főtáblás Mandula Petra a zimbabwei Cara Black, míg Czink Melinda az argentin Clarisa Fernandez ellen próbál meg a következő fordulóba jutni.