Mandula és Czink is bejutott a US Open második fordulójába

2003.08.26. 12:08
Magyar szempontból remekül indult a US Open főtáblájának küzdelemsorozata: a világranglista 93. helyén álló Czink Melinda a döntő játszmában 0:4-ról fordítva legyőzte Clarisa Fernandezt (77.), s bejutott a legjobb 64 közé. Mandula Petra pedig két játszmában lépett túl a zimbabwei Black-en.
Czink és Fernandez idén augusztusban már találkozott egymással és akkor a magyar teniszező 2:6, 6:2, 7:6 (7-4)-re nyert argentin riválisa ellen, aki a tavalyi és az idei Fed Kupa-osztályozón is megkeserítette a magyarok életét. Mostani találkozójuk is úgy indult, hogy a jóval rutinosabb argentin örülhet majd, hiszen biztosan nyerte a nyitó szettet. A folytatásban azonban a magyar hölgy magára talált és hamar egyenlített.

A döntő szett sokáig Fernandez elképzelései szerint alakult, gyorsan elhúzott 4:0-ra. A magyar teniszező azonban nem adta fel, 5:5-nél beérte riválisát, majd újabb brékkel eldöntötte az izgalmas csatát. Czink után nem sokkal következett a világranglista 45. helyén álló Mandula Petra, aki jóval könnyebben jutott be az év utolsó Grand Slam tornáján a legjobb 64 közé.

Női egyes, 1. forduló:
Czink Melinda-Fernandez (argentin) 3:6, 6:1, 7:5

Mandula Petra-Black (zimbabwei) 7:5, 6:2

A New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokságon a magyar játékos az első játszmában még küszködött a zimbabwei Cara Blackkel (40.), hiszen 0:2-ről kellett felzárkóznia, de a folytatásban belelendült és a maga javára fordította a találkozót. Az első szett végén 5:5 után újra brékelt, s döntötte a maga javára a játszmát, míg a második szettben már könnyebb dolga volt és könnyedén lépett a második fordulóba.

A 81 perc alatt továbbjutó első számú magyar teniszező következő ellenfele a 27. helyen kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova lesz. Czink Melinda (93. a rangsorban) a legjobb 64 között a 28. kiemelt amerikai Lisa Raymonddal találkozik. A "nagy nevek" közül az első fordulóban a hölgyeknél Rubin, a férfiaknál Grosjean és Rusedski búcsúzott.

Sampras könnyes búcsúja
A minden idők legtöbb Grand Slam-tornagyőzelmét (14) produkáló amerikai teniszező az amerikai nemzetközi bajnokság 20 ezer nézője előtt köszönte meg a szurkolást. "Hihetetlen, hogy utoljára vagyok itt. Nagyon nehéz abbahagyni, de tudom, hogy itt az ideje. Hiányozni fogtok!" - üzente a könnyeivel küszködő Sampras, akit rengeteg, transzparensekkel felszerelkezett rajongója éltetett a lelátón.

Nyilatkozatok Samprasról:

Andre Agassi:
Sohasem teniszeztem Pete-nél jobb játékos ellen. Természetesen már most hiányzik a pályáról.

John McEnroe:
Mindig is úgy akartam szerválni, mint ahogy később Pete, de sohasem ment olyan jól. A tenyeres is úgy élt a képzetemben, ahogy néhány évvel később tőle láttam. S az az igazság, hogy más dolgokban sem tudtam olyan szintre eljutni, mint ő.

Boris Becker:
Wimbledon az én felségterületem volt, amíg fel nem bukkant Pete. Most szeretném visszakapni a házam kulcsát...

Lindsay Davenport:
Tavaly csodálatosan fejezte be a pályafutását, hiszen úgy diadalmaskodott a US Openen, hogy előtte már sokan leírták. Mindenkinek bizonyított, bebizonyította tévedésüket. Fantasztikus csúcsokat ért el. A Grand Slam- és más tornákon aratott sikerei is azt mutatják, hogy állandóan képes volt a jó játékra.