Oszkár
20 °C
29 °C

Doppinggyanúba került a 400 győztese

2003.08.27. 15:26
Kisebb botrányt kavart a Los Angeles Times szerdai cikke, amely szerint a párizsi atlétikai világbajnokság 400 m-es síkfutásának győztese, az amerikai Jerome Young 1999-ben megbukott egy doppingvizsgálaton, ám a nemzeti szövetség (USATF) nem tiltotta el, így rajthoz állhatott 2000-ben, a sydney-i olimpián.
A keddi döntőben - meglepetésre - 44.50 mp-cel diadalmaskodó Young, nandrolonhasználat miatt bukott le három éve. (Young sikerére amiatt számítottak kevesen, mert az amerikai Tyree Washington idén zsinórban nyerte a versenyeket.) Young tagadta bűnösségét, s magyarázatát a USATF elfogadta.

Az AP amerikai hírügynökség érdeklődésére a szövetség szóvivője úgy nyilatkozott: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ez év januárjában az 1996 és 2000 között történt amerikai doppingeseteket lezártnak tekinti, sőt a USATF-re bízta, hogy nyilvánosságra hozza-e az érintettek nevét.

"A Nemzetközi Atlétikai Szövetség is elfogadta a határozatot, így nincs miről beszélni" - mondta Jill Geer. Az ügyben Gyulai Istvánt, az IAAF főtitkárát is megkérdezték, aki hasonlóan kommentálta az esetet: "Nincs mit mondanunk. Ez az ügy a bíróság határozatakor lezárult."

Young Sydneyben egyébként a 4x400-as váltóban szerepelt, igaz csak az előfutamokban.