Czink Melindára olimpiai bajnok vár az US Openen

2003.08.28. 10:14
A második legjobban jegyzett magyar teniszező, Czink Melinda óriási bravúrral jutott tovább az amerikai nyílt bajnokság második fordulójából. A magyar versenyző a döntő szettben "leiskolázta" a 28. helyen kiemelt, hazai pályán játszó Raymondot. Mandula Petra viszont búcsúzott.
A világranglistán 93. Czink Melinda az első fordulóban az argentin Clarisa Fernadez elleni bravúros siker után a második körben a 28. helyen kiemelt Lisa Raymond ellen is diadalmaskodott 1 óra 33 perc alatt, s bejutott a legjobb 32 közé az amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen.

A kiszáradás határán volt Czink

Czink Melinda
Fotó: EPA/John G. Mabanglo
A magyar játékos, aki életében először játszhatott kiemelt pályán, megelégedhetett volna azzal, hogy a nyitány harmadik játszmáját 0:4-ről fordította meg - a kiszáradás határán volt, sóoldatot kellett fogyasztania a meccs közben -, de ő még többet akart. Már az első szettben egyenrangú ellenfele volt a rutinos amerikainak, de egyszer elveszítette adogatását, s emiatt 28 perc alatt hátrányba került.

A folytatás azonban nagyrészt a húszéves Czink Melinda elképzelései szerint alakult. 3:2-nél ugyanis elveszítette brékelőnyét, s ez könnyen a vesztét jelenthette volna. A magyar tehetség azonban 4:4-nél ismét elnyerte az egyre többet hibázó Raymond szerváját, s 41 perc alatt egyenlített.

Davenport vár Czinkre

A döntő szett már egyoldalú játékot hozott, Czinknek szinte minden, míg Raymondnak semmi sem jött be. Az amerikai 2:0-nál még szépített, de utána már esélye sem volt a mindössze 23 önhibát vétő ellenféllel szemben. A vége: 4:6, 6:4, 6:1.

Czink Melinda már eddig is alaposan rácáfolt az esélyekre Fernandez és Raymond ellen, a legjobb 32 között azonban már világszenzációt okozhat. Ellenfele ugyanis a mostani mezőny egyik legjobbja, a korábbi világelső, a harmadik helyen kiemelt amerikai Lindsay Davenport lehet. Czink Melinda ezzel a teljesítményével a hetvenedik helyig léphet előre a világranglistán, emellett öt és félmillió forintot ért a két sikere.

Jó két hete Floridában készül a sikerre

A magyar lány igen komolyan készült erre az eseményre, hiszen a főtáblára kerülés érdekében mondta le a válogatottságot, és nem szerepelt a női válogatottal az argentínai Federation Kupa-meccsen. Akkor számos bírálat érte, ennek az eredménynek a tudatában már elmondható: jó döntést hozott.

Czink Melinda egyébként már jó két hete az Egyesült Államokban tartózkodik, és a Floridában élő Veress Nándorral készül fel a minél jobb eredményekre.

Mandula így is javít a ranglistán

Mandula Petra viszont a papírformának megfelelően kikapott a 27. helyen kiemelt Szvetlana Kuznyecovától a US Open második fordulójában a 32 közé jutásért. Az orosz teniszező azonnal brékelt, s előnyét meg is őrizte, bár a magyar játékos mindent megpróbált a fordításért. A második szett szinte hasonló forgatókönyv szerint zajlott: Kuznyecova ismét gyorsan lépéselőnyhöz jutott, amelyet meg is őrzött, pedig 4:3-nál Mandula egyenlíthetett volna, bréklabdája volt. A vége 6:3, 6:3 lett.

Mandula ettől függetlenül idei legjobb szezonját produkálta, hiszen valamennyi Grand Slam-tornán túljutott az első körön. Jó esélye van arra, hogy a 44. helyről előrelépjen, és akár áttörheti a negyvenes határt is, ami élete legjobb eredménye lenne. Mandula párosban - az osztrák Wartuschsal az oldalán - és vegyes párosban még érdekelt.