Kiesett a címvédő magyar páros az evezős vb-n

2003.08.28. 13:07
Nem jutott a döntőbe a címvédő Pető Tibor, Haller Ákos páros a milánói evezős világbajnokságon, miután középfutamában csak a negyedik lett. A kétszeres világbajnok magyar páros a pénteki B-fináléban a 7-12. helyért szállhat vízre, és még van esélye arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen.
A sorsolás szeszélye folytán a szám harmadik középfutamába kerültek Petőék, éppen a két évvel ezelőtti luzerni vb-n mögöttük második francia Sébastien Vieilledent, Adrien Hardy duó mellé. A magyaroknak azonban ennél frissebb élményük is volt a gall párosról, hiszen a hétfői előfutamban tőlük kaptak ki több mint tíz másodperccel, s kényszerültek a vigaszágra.

A sérülések miatt idén nem számítottak esélyesnek

Hallerék - mivel felkészülésüket sorozatos sérülések hátráltatták - ezúttal nem számítottak továbbjutásra esélyesnek, s bár velük kapcsolatban furcsa ezt megjegyezni, de fel kellett volna borítaniuk a papírformát a döntőbe kerüléshez. A verseny aztán - magyar szempontból sajnos - nem hozott meglepetést, a franciák és az ausztrálok különcsatájából végül előbbiek kerültek ki győztesen, de mindkét páros bekerült a fináléba. Az előző két vb-n győztes magyarok előbb a harmadik helyen haladtak, majd visszacsúsztak a negyedik pozícióba, ezt azonban végig magabiztosan tartották.

Javulni kell, különben nem lehetnek ott az olimpián

Ezzel az eredménnyel megmaradt az esély arra, hogy a férfi kétpár kvótát szerezzen Magyarországnak a jövő évi athéni olimpiára, a B-döntőben mindössze egy párost kell megelőzniük Halleréknek, mert a vb első 11 hajója kvalifikál. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy a pénteki "kisdöntőben" ehhez jobb teljesítményre lesz szükség, hiszen a magyarok 6:30.02 perces csütörtöki ideje a legrosszabb volt a kiesők közül.

A Verőci Lídia, Székely Viktória kétpárnak sem sikerült döntőbe kerülnie, mert futamában csak ötödik lett. A kvótaszerzés még számukra sem reménytelen, de nehezebb helyzetben vannak, mint Petőék. A Remsei Mónika, Stift Edit páros ugyancsak a B-döntőben próbálkozhat, az első három helyen kell végezniük az athéni repülőjegy érdekében.

Jó hír viszont, hogy a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpár futamgyőztesként jutott a vasárnapi fináléba, és ezzel már biztosan kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi athéni olimpiára.