Európa-bajnok lett a női öttusacsapat

2003.08.30. 20:35
Nagy magyar sikert hozott a csehországi Ustí nad Labemben zajló öttusa Európa-bajnokság hagyományos női versenye: aranyérmet szerzett a Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Simóka Bea összeállítású csapat, míg egyéniben Vörös, a brit Georgina Harland mögött második lett. Külön öröm, hogy a lengyel Paulina Boenisz mögött negyedik helyezett Füri olimpiai kvótát szerzett.
A győztes trió a várakozásoknak megfelelően az első szám, azaz a lövészet után még messze nem volt dobogós helyen, a vívás során azonban feljött az ezüstérmes pozícióba, majd az úszással átvette a vezetést. Előnyét a lovaglásban növelte, a futásban pedig megtartotta.

Az egyéniben legjobban szereplő magyar, Vörös a tizenötödik helyről kezdte meg a felzárkózást: a vívás után tizedik, a megnyert úszást követően a negyedik, a hibátlan, de szintidőn kívüli lovaglással pedig már első volt. A belvárosban rendezett, 3000 méteres futásban jól tartotta magát, de ahogy az várható volt, a szám specialistájával, a 23 mp-cel utána rajtoló, Harlanddal nem tudta tartani a lépést, így az idei világbajnoki aranya mellé egy Eb-ezüstöt gyűjtött be.

Füri önmagához képest jól lőtt, de az első szám után a 39 fős mezőnyben így is csak 32. volt. A folytatásban viszont fokozatosan lépett előre, s a lovaglás előtt már a nyolcadik helyen állt. A negyedik tusa nagy részében remekül teljesített, az utolsó két akadálynál viszont rontott, így a kvótaszerzés szempontjából a záró tusa előtt nagyon nehéz helyzetbe került. Már csak azért is, mert a közelmúltban beteg volt, s például a futásban kissé visszaesett. Ennek ellenére remekül szerepelt, a 12 másodperccel előtte rajtoló Boeniszt ugyan nem tudta behozni, a 34-gyel illetve a 16-tal hamarabb induló német Kim Raisnert és Simóka Beát viszont igen, így jelenleg ötkarikás indulónak tekinthető, csakúgy, mint a részvétel lehetőségét már a világbajnoki címével kiharcoló Vörös.

Simóka B. jól lőtt és a mezőnyhöz képest jól is vívott, de "benne maradt" egy-két tus, illetve pont, ami a végén hiányzott neki. Az úszás és a lovaglás sem sikerült neki igazán, így hiába állt a futás előtt a negyedik helyen, a papírforma a visszacsúszását jelezte. Végül a 14. helyen zárt. Húga, a kizárólag egyéniben induló Nóra 29. lett.