Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Henin nyerte a US Opent

2003.09.07. 17:32
A belga Justine Henin-Hardenne nyerte a női egyest az év utolsó tenisz Grand Slam-tornáján, a New York-i US Openen, miután a döntőben két játszmában - 7:5, 6:1-re - legyőzte honfitársát, Kim Clijsterst. Henin-Hardenne az idei Roland Garroson aratott diadala után pályafutása második GS-trófeáját gyűjtötte be.
A 21 éves Henin-Hardenne kezdett jobban, egyáltalán nem látszott rajta, hogy a mérkőzés előtt infúziót kapott, miután a több mint három órás elődöntő rendkívül kimerítette. Pillanatok alatt 3:0-ra elhúzott, agresszíven teniszezve szinte esélyt sem hagyott a nála egy esztendővel fiatalabb Clijstersnek a pontszerzésre.

Ezután azonban a világranglista-vezető pillanatai következtek: oldalváltásokra, sok futásra kényszerítve ellenfelét előbb brékelt, majd hozta a saját adogatását, s 3:2-re felzárkózott. A folytatásban is az ő akarata érvényesült, rendre kivárta, amíg ellenfele hibázik - az egyre pontatlanabban játszó Henin-Hardenne partner is volt ebben -, kiegyenlített és 5:4-re a vezetést is átvette.

A tizedik játékban fogadóként háromszor is szettlabdához jutott, de elhibázta a lehetőségeit, így riválisa hozta az adogatását, majd egy újabb brékkel már ő volt előnyben, s a játszmáért szerválhatott. Henin-Hardenne kihasználta a kedvező helyzetet, az első szettlabdáját értékesítette, s megnyerte az 51 perces első felvonást.

Clijsters a második játszmában sem talált magára, ki nem kényszerített hibáinak száma csak nőtt, s ezzel egyenes arányban egyre távolodni látszott pályafutása első Grand Slam-győzelme. Bő fertályóra alatt Henin-Hardenne 4:0-ra ellépett, első helyen kiemelt riválisa erejéből csupán a szépítésre futotta. 5:1-nél a pálya mellett álló fotóriporterek már kezdték élesre állítani gépeiket, s nem is kellett sokat várniuk, hogy megörökíthessék a US Open új bajnokát. Henin-Hardenne - Clijsters adogatása során - már az első meccslabdáját könyörtelenül beütötte, s ezzel 1 óra 21 perc alatt megnyerte a finálét.

Henin imponálóan játszott az egész torna során, egyetlen játszmát veszített mindössze, az elődöntőben, Capriati ellen. Az első fordulóban azonban nem volt könnyű dolga, hiszen Kapros Anikó ellen 7:5, 6:3 arányban nyert.

Az egymillió dollárral gazdagodó győztes így vélekedett a meccs után: Fantasztikus érzés, hogy nyerni tudtam, nagyon boldog vagyok. Szinte el sem hiszem, hogy egy éven belül két Grand Slam-tornán is győztem. Szerintem jelenleg én vagyok a legboldogabb nő az egész világon. A vesztes Clijsters elismerte, nem volt egyenrangú rivális.

A férfiaknál az Agassit búcsúztató spanyol Juan Carlos Ferrero a fináléban Andy Roddickkal játszik, aki az argentin Nalbandiant múlta felül. A meccs eredményétől független teljesült Ferrero nagy álma és idei terve: hétfőtől ő vezeti a világranglistát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!