Árpád
-2 °C
4 °C

Doppingolással vádolják a US Open győztesét

2003.09.10. 15:24
Párizsban és New Yorkban is a döntőben szenvedett vereséget a belga Kim Clijsters honfitársától, Justine Henin-Hardenne-től. A vesztes fél és családja doppingolással vádolta meg Henint, a nemzetközi sajtó azonban csak az évszázadok óta tartó flamand-vallon gyűlölködés egy újabb példáját látja az eset mögött.
A US Open-győztes belga Justine Henin-Hardenne-t Brüsszelbe hazatérve kemény gyanúsítással fogadta a döntőben vesztes Kim Clijsters apja, valamint a pályája végén tartó teniszező, Filip Dewulf: arra célozgatnak, hogy Henin tiltott szerek használatával növelte meg egy év alatt a combizomzatát.

Flamandok kontra vallonok

Henin és edzője, Carlos Rodriguez határozottan visszautasította a vádakat, amelyek mögött a francia nyelvű belga lapok meggyőződése szerint az áll, hogy a flamandok nem bírnak beletörődni a női világranglistát vezető flamand Kim Clijsters vereségébe, amelyet vallon honfitársával szemben Párizsban illetve New Yorkban elszenvedett. A média szerint a minden térre kiterjedő flamand-vallon szembenállás legújabb, visszataszító megnyilvánulásáról van szó.

A flamand teniszező a Het Belang van Limburg lapban kijelentette, hogy természetesen semmit sem tud bizonyítani, de azt látja, hogy Justine Henin combizomzata egészen rövid idő alatt szinte kétszeresére nőtt. "Egy bizonyos időszakban megpróbálkoztam én is efféle erőnlétnövelő gyakorlatokkal, de sajnos nem sikerült ekkora haladást elérnem" - mondta.

Csodálják Henin"izmait"

Egy flamand tenisztréner szintén bámulatosnak nevezte, hogy mindössze háromszor tíznapos különleges tréning után Justine amerikai csodaedzője olyan izomzatnövekedést ért el, amelyet egy másik belga női játékosnak csak 3-5 év alatt sikerült elérnie.

Henin válaszul kijelentette, hogy a doppingolást alapvető sportetikai kérdésnek tartja, és mindig távol tartotta magát a teljesítményfokozó szerektől. New Yorkban a US Open alatt vizelet- és vérvizsgálaton is átesett, és nem találtak nála semmit. Mély megindulással, de nyugodtan válaszolt a gyanúsítgatásokra:

"Egyetlen doppingom a munka"

"Egyetlen doppingom a kemény munka. Floridában egy éve dolgozom azon, hogy javítsam az állóképességemet. A perzselő nap hevében órákon át hatalmas verejtékcseppeket izzadtam. Néha már sírtam is, annyira magamon kívül voltam. Akik látták ezeket az edzéseket Saddlebrookban erőnléti edzőmmel, Pat Etcheberryvel, azok tanúsíthatják, amit mondok. Szerettem volna, ha a teljesítményemről beszélnek, amikor hazatérek, például a Capriati elleni elődöntőről, ahol egyik legszebb sikeremet értem el. Nevetséges és kicsinyes dolog ez a vádaskodás. A pályán akarok választ adni rá. Az én szememben csak az ottani teljesítmény számít" - mondta Henin.

Clijsters apja hozta a szokásosat

Carlos Rodriguez, Henin trénere kijelentette, hogy Kim Clijsters apjánál már szokássá válik a sanda célozgatás, amelyet nyilván féltékenység és csalódottság fűt. Justine mindig sportszerű vesztes volt, s elsőként gratulált Kimnek, amikor a tavalyi Mesterek tornáján győzött. Dewulfról úgy vélekedett, hogy mindig is lusta, semmittevő volt, most minden bizonyíték nélkül vádaskodik.

A legnagyobb francia nyelvű lap, a Le Soir kommentárjában keserűen írja, hogy ebből az undorító gyanúsítgatásból mindenki megértheti, miért olyan kevés világverő bajnok terem Belgiumban. Egyesek számára két nagyszerű női teniszező eggyel több a kelleténél, főleg ha nem ugyanazon nyelvi közösségből valók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?