Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Világbajnok a magyar horgászválogatott

2003.09.16. 14:02
A szemtanúk szerint hideglelősen izgalmas versenyben nyerte meg első aranyérmét a magyar horgászcsapat. Egyéniben Schäffer Károly ezüstérmes lett. A szlovákiai versenypályán, amelyet a Vág folyón található egyik erőmű üzemvíz-csatornáján rendeztek be, darabra igen kevés hal akadt, de azok nagyok voltak. Aki a kevés kapásból néhányat elrontott, akár a fejére is boríthatta a csontkukacos vödröt.
Tekintse meg képeinket
Fotó: Bercsényi Gergő
"Matol ugy kell mondani, a versenyhorgaszatban 4 nagy nemzet van :)" - írta Jimmy egy horgász levelezőlistán, amivel az Index horgász frakciója csak egyet tud érteni. A szlovákiai vb egyéni rangsorában az első tízben három magyar szerepelt, a második, negyedik és hetedik helyen, a csapat pedig egészen meghökkentő fölénnyel nyert a meglepetésre ezüstérmes lengyelek és a franciák előtt. Ebben a sportban hagyományosan vagy az angolok, vagy az olaszok, vagy a franciák nyernek. A magyarok amúgy jók, de csak helyezéseik szoktak lenni.

Bár a versenyeken általában sok, de aránylag apró halat fognak, ezúttal a kilós, vagy annál nagyobb gigászok döntöttek el mindent.

Sok edzés, kevés hal

Hamar Ferenc világbajnok szerint talán az volt a siker titka, hogy a közeli helyszín miatt a magyaroknak volt alkalmuk jó néhányszor edzeni a pályán. (Az edzést nem úgy kell elképzelni, hogy pár sörhasú, gyöngyöző homlokú pali alkoholizálás közben botokat emelget a parton. Normális testalkatú emberek vadul horgásznak és próbálják kipuhatolni, az adott vízen mi a legjobb etetőanyag, csali és szerelék.)

Hogy néz ki egy horgászverseny?
Azok kedvéért, akik még nem láttak horgászversenyt: egy csapat 5 versenyzőből áll, akik 5 külön szektorban küzdenek meg egymással. A sorrendet a kifogott halak összsúlya dönti el. Csak úszós szereléket szabad használni, egy horoggal. A szektorelső egy helyezési számot kap, a második kettőt, és így tovább, ezúttal 39-ig, mivel ennyi ország indult. Két, egyenként háromórás fordulót rendeznek, majd összeadják az 5 vitéz helyezési pontjait. Egyéniben ugyanígy megy az értékelés. Egyforma helyezési számok esetén a több fogott hal dönt. Még versenybíró is van, aki többek között azt figyeli, hogy a zsákmány fárasztás közben nem úszik-e át a szomszéd versenyző szektorába, vagy nem fogyaszt-e mondjuk tiltott drogokat. Ha bármelyiket megteszi, a bíró sípol, a hal pedig nem ér. Hogy ne történjen ilyen, a dörzsöltek akasztás után időben a víz színe alá nyomják a botjuk spiccét, így nem látni, merre kolbászol a szerencsétlen keszeg.

Hamar az Indexnek elmondta, hogy az első fordulóban a három óra alatt összesen négy kapása volt, ezekből 2 halat fogott, de szépeket, így 39-ből a tizedik lett. A második kör már pörgősebb volt, ekkor 9-10 alkalommal tűnt el az úszó. Ez négy darab kilósnál nagyobb dévérkeszeget és egy szektor harmadik helyezést jelentett.

Kémeink beszéltek Ambrus Tibor világbajnokkal, egyéni negyedikkel, aki a második fordulóban szektorában megverte a legendás angol Alan Scotthorne-t, aki összesítésben végül megnyerte a versenyt. Ambrusnak a második kör három órája alatt 12 kapása volt, ebből 9 akadt meg és 6 került a szákba, 7 kiló feletti összsúlyban. Szóval igazán kemény menet volt.

A magyar csapat - Magyar Szilárd + Ambrus Tibor + Katus Gyula + Hamar Ferenc + Schäffer Károly) az első nap után 36 ponttal még a második helyen állt a 32 pontos belgák mögött, kettővel előzve az outsider horvátokat. Aztán a második napon - amikor a leggyengébben szereplő Magyar Szilárd helyett Nagy Attilát cserélte be Német László szövetségi kapitány, a vízpartok Trapattonija - a magyarok parádés 19 pontot hoztak össze, így 55-tel igen lazán nyertek, hiszen az ezüstérmes lengyelek már 93, míg a franciák 103 dugót gyűjtöttek.

Botok, férgek, bigyók
Versenyen leggyakrabban (de nem kizárólag) a képeken is látható, igen hosszú, úgynevezett rakós botokat használják. Azért rakós, mert a tagok nem teleszkóposan szorulnak egymásba, hanem össze kell őket dugni. Dugós botnak nem merték elnevezni, így lett rakós, aminek amúgy nincs értelme. A rakós lényege, hogy a bot teljes hosszánál sokkal rövidebb zsinórt kötnek rá, ha pedig halat akasztottak, az eszközt egy görgős tartón hátrracsúsztatják, majd a megfelelő ponton szétszedik és kiszákolják a halat. Így halál pontosan egy helyre lehet pecázni.

A kurrens csalik bátran indulhatnának egy undorítósági versenyen: a nagy klasszikus az etetőanyagba és csaliként is alkalmazott csontkukac, polgári nevén légypondró. Szintén alapállat az árvaszúnyoglárva és a derékban több darabra metélt földi giliszta. Ezúttal bőségesen használták az öreg dévérkeszegek kedvencét, a légy bebábozódott lárváját.

Schäffer Károly ördögi ügyességgel húzogatta a dévérkeszegeket és márnákat és másodiknak futott be Scotthorne után, akit nyugodtan nevezhetünk a keszegezés Illés Bélájának, feltéve, hogy MTK drukkerek vagyunk.

Csak szenvedélyes pecásoknak!
Néhány szakmai titok Hamar világbajnoktól. A pályán verseny idejére egyenletes áramlást állítottak be, de így is váltogatni kellett a 20-30 gramm tehebírású, nagy lapos úszókat, amelyeket teljesen meg lehetett állítani a sodrásban, illetve a gömbölyded, kisebb példányokat, melyekkel sodortatni lehetett a csalit. Bár a pályán volt apró sneci is, a magyarok egyértelműen a nagy halakra mentek rá. Igen nehéz volt belőni a használadó gumi vastagságát: a rohanós, izmos márna a keményebbet, míg a puha szájú dévér a puhábbat igényelte volna. Ha a halat nem sikerült azonnal elemelni a fenéktől - ami a puhább keszeges gumivel sűrűn megtörtént - akkor a fenéken heverő kagylók iziben elmetélték a damilt. (Ha mégis egy bátor amatőr is beleolvasott ebbe a keretesbe: a gumit a bothoz rögzítik és erre kötik rá a horgászzsinórt. A nyúlékony szál kivédi a megakasztott hal kirohanásait.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!