Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kevesebb jégkorongcsapat a téli olimpián

2003.09.18. 15:19
A naganói és a Salt Lake City-i téli olimpiához képest kettővel kevesebb, azaz 14 helyett 12 férfi jégkorong-válogatott vesz majd részt a 2006-os torinói ötkarikás játékokon - így döntött a nemzetközi szövetség (IIHF) közgyűlése. A létszámcsökkentést tulajdonképpen az igazságosabb lebonyolítási rendszer miatt szavazták meg a küldöttek. A tanácskozáson az is eldőlt, hogy a 2007-es világbajnokságot Oroszország rendezi.
1998-ban Naganóban és tavaly, Salt Lake Cityben nyolc válogatott - az előzetes rosta után - már magán az olimpián selejtezőt vívott, és a két legjobb csatlakozhatott a hat kiemelthez, azaz Kanadához, az Egyesült Államokhoz, Svédországhoz, Finnországhoz, Csehországhoz és Oroszországhoz.

Csakhogy a kvalifikációban az együttesek nem a legerősebb összeállításban léptek pályára, mert sztárjaik a profiliga (NHL) még javában zajló bajnokságában szerepeltek. Így fordulhatott elő például, hogy Szlovákia válogatottja Naganóban és Salt Lake Cityben is elvérzett az első körben, míg 2002-ben - már májusban és az NHL-klasszisokkal feltöltve - világbajnok lett.

Csökkenő magyar esélyek

A most életbe lépő módosítás révén a jövő évi csehországi vb legjobb nyolc alakulata és Olaszország automatikusan tagja a torinói mezőnynek, a fennmaradó három helyre előselejtező-sorozaton át vezet az út. Az biztosnak tűnik, hogy a játékok alatti selejtezőt eltörlik, de a végleges lebonyolítási rendről még nem született határozat.

A változás nem igazán jó a magyar hokinak, mert akkor nagyobb esély lenne részt venni az olimpián, ha meghagyták volna a 14-es létszámot. A hazai szövetség feltett szándéka, hogy az egyik kvalifikációs torna megrendezésére pályázik, mégpedig a debreceni Főnix-csarnokkal. A női mezőnyben minden marad a régiben: nyolc válogatott küzd majd az érmekért 2006-ban.

Az oroszoké a 2007-es világbajnokság

Ugyanezen a közgyűlésen az is eldőlt, hogy Oroszország rendezheti a 2007-es jégkorong-világbajnokságot Kanada - minden bizonnyal taktikai jellegű - visszalépése miatt. A nemzetközi szövetség krétai közgyűlésén a 88 szavazatból az oroszok 61-et, a németek 16-ot, a svédek pedig 11-et kaptak. Oroszország - pontosabban még a Szovjetunió - ezt megelőzően 1957-ben, 1973-ban, 1979-ben és 1986-ban volt rendező.

A sportág bölcsőjének tartott Kanada, amely még egyszer sem adott otthont vb-nek, vélhetően azért vonta vissza kandidálását, hogy az IIHF megalapításának 100. évfordulóján, 2008-ban lehessen házigazda. Hogy öt év múlva hol lesz a vb, arról csak jövőre döntenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?