Újhelyi csapata nyerte a női NBA-t

2003.09.18. 16:56
A Detroit Shock nyerte a az amerikai profi női kosárlabda-bajnokságot (WNBA), miután a döntő harmadiik (mindent eldöntő) mérkőzésén öt ponttal, 83-78 arányban nyert a Los Angeles Sparks ellen. A detroiti csapatban játszik többek között az NBA sztár Karl Malona lánya, és Újhelyi Petra, aki az alapszakaszban kapott jelentősebb szerepet.
A Detroit Shock a nagydöntő harmadik összecsapásán másodszor is legyőzte a címvédő Los Angeles Sparksot, - így megszakítva annak 2001 óta tartó sikerszériáját - először lett bajnok a női NBA-ban. A teljesítmény azért érdemel külön figyelmet, mert a detroiti csapat tavaly ilyenkor még a mezőny legpocsékabb mutatójával zárta az alapszakaszt. Így nem volt meglepő, hogy sokakban felmerült a lehetőség, Detroitban megszűnik a profi kosárlabda.

De nem szűnt meg, sőt, Bill Laimbeer edző javaslatára célirányosan megerősítették a keretet. Így került a csapathoz Kedra Holland-Corn, a Sacramentó fáradhatatlan triplaspecialistája és a 2001-es egyetemi bajnok Ruth Riley a Miamiból, Cheryl Fordot pedig a tavaszi játékos kiválasztón szerezték meg.

A lány megelőzte a papát
Cheryl Ford édesapja Karl Malone, aki tizennyolc szezont húzott le a Utah Jazz együttesében, de nem sikerült bajnoki aranygyűrűt szereznie, így idén a Los Angeles Lakers-hez szerződött.

Az új játékosok abszolút beváltak: Laimbeer az év edzője, Ford az év újonca, a 27 ponttal pályafutása legjobbját nyújtó Riley a döntő legértékesebb játékosa, míg a csapat bajnok lett. A női NBA-ban még soha nem voltak ilyen sokan (22 ezren) egy mérkőzésen, míg a fináléban még sohasem született annyi pont, mint a detroiti sikerrel zárult találkozón.

Újhelyi Petra a friss bajnok alapszakaszbeli találkozóin kapott komolyabb szerepet, a rájátszásra már nem nevezték be. A válogatott fiatal centere eddig az amerikai egyetemi bajnokságban szerepelt, ez volt az első idénye a tengerentúli elitligában.