Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Újhelyi csapata nyerte a női NBA-t

2003.09.18. 16:56
A Detroit Shock nyerte a az amerikai profi női kosárlabda-bajnokságot (WNBA), miután a döntő harmadiik (mindent eldöntő) mérkőzésén öt ponttal, 83-78 arányban nyert a Los Angeles Sparks ellen. A detroiti csapatban játszik többek között az NBA sztár Karl Malona lánya, és Újhelyi Petra, aki az alapszakaszban kapott jelentősebb szerepet.
A Detroit Shock a nagydöntő harmadik összecsapásán másodszor is legyőzte a címvédő Los Angeles Sparksot, - így megszakítva annak 2001 óta tartó sikerszériáját - először lett bajnok a női NBA-ban. A teljesítmény azért érdemel külön figyelmet, mert a detroiti csapat tavaly ilyenkor még a mezőny legpocsékabb mutatójával zárta az alapszakaszt. Így nem volt meglepő, hogy sokakban felmerült a lehetőség, Detroitban megszűnik a profi kosárlabda.

De nem szűnt meg, sőt, Bill Laimbeer edző javaslatára célirányosan megerősítették a keretet. Így került a csapathoz Kedra Holland-Corn, a Sacramentó fáradhatatlan triplaspecialistája és a 2001-es egyetemi bajnok Ruth Riley a Miamiból, Cheryl Fordot pedig a tavaszi játékos kiválasztón szerezték meg.

A lány megelőzte a papát
Cheryl Ford édesapja Karl Malone, aki tizennyolc szezont húzott le a Utah Jazz együttesében, de nem sikerült bajnoki aranygyűrűt szereznie, így idén a Los Angeles Lakers-hez szerződött.

Az új játékosok abszolút beváltak: Laimbeer az év edzője, Ford az év újonca, a 27 ponttal pályafutása legjobbját nyújtó Riley a döntő legértékesebb játékosa, míg a csapat bajnok lett. A női NBA-ban még soha nem voltak ilyen sokan (22 ezren) egy mérkőzésen, míg a fináléban még sohasem született annyi pont, mint a detroiti sikerrel zárult találkozón.

Újhelyi Petra a friss bajnok alapszakaszbeli találkozóin kapott komolyabb szerepet, a rájátszásra már nem nevezték be. A válogatott fiatal centere eddig az amerikai egyetemi bajnokságban szerepelt, ez volt az első idénye a tengerentúli elitligában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?