Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ha érmet nyerünk, Rátgéber gyalog jön haza

2003.09.19. 14:46
Két győzelem a minimális elvárás a magyar női kosár-válogatottól a péntek délután kezdődő Európa-bajnokságon. A maximális az éremszerzés egyúttal az olimpiai kvóta. A kapitány, Rátgéber szerint erre öt százalék az esély. A szövetség elöljárói talán még ennyire sem bíznak benne, mert időközben határozzák meg a sikerért járó jutalmat.
A magyar női kosárlabda-válogatott már azzal komoly sikert ért el, hogy kijutott az idei Európa-bajnokságra, ami például az olasz, a litván, a horvát vagy a német együttesnek nem sikerült. Litvánia négy évvel ezelőtt Budapesten Európa-bajnok lett, a németek épp a mieinket verték a bronzmeccsen.

Moszkva óta nem voltunk olimpián

Ha viszont már kijutottunk, akkor lehet reménykedni. Reménykedni, hogy Iványiék két meccset nyernek és továbbjutnak csoportjukból, és akkor még ennél merészebb terveket is lehet szövögetni. Mondjuk, hogy tizenkét év után újra dobogón végez az együttes, és akkor ott lehet a jövő évi olimpián, amire 1980 óta nem volt példa, igaz még nem voltak olyan szigorúak a szabályok a részvételt illetően.

A keret:
Iványi Dalma (Pécs, 176 cm), Englert Orsolya (Szolnok, 170), Csákány Emőke (Szolnok, 180) Károlyi Andrea (Pécs, 183), Eördögh Edit (Diósgyőr, 180), Horváth Zsuzsa (Euroleasing-Sopron, 193), Vajda Anna (Euroleasing-Sopron, 188) Seres Éva (Euroleasing-Sopron, 188), Cserny Réka (Harvard Egyetem, 189), Kajdacsi Judit (Szeged, 189), Papp Krisztina (Szolnok, 191), Keller Annamária (Pécs, 189)
Az átalakulóban lévő magyar csapatnak nincs sok esélye, hogy elődöntőt játsszon, és harcban legyen Athénért. (A két évvel ezelőtti Eb-hetedik válogatott hét helyen cserélődött ki.) A szövetségi kapitány, Rátgéber László öt százalék esélyt adott a kvótaszerzésre. Megfogadta ugyanakkor: ha meglesz, akkor gyalog jön haza.

A szerény esélyeket támasztja alá, hogy több meghatározó játékos hiányozik (Ujvári, Ujhelyi, Csák) így maximum négy nemzetközi szinten jegyzett játékosunk van (Iványi, Eördögh, Seres, Károlyi), és mellettük csak rutintalan kerettagok lkaphatnak szerepet (Keller, Kajdacsi, Englert, Horváth.) Nem meglepő, hogy a magyar válogatott a legfiatalabb a mezőnyben.

Mire lesz képes a könnyűlovasság?

A kapitány a magyar társulatot könnyűlovasságként jellemezte, hiszen mozgékony és technikás játékosokból áll, magas és erős center nélkül, amelyik csatákat mindenképpen képes nyerni, ám nagy kérdés, hogy a háborúban milyen gyengéi jönnek elő. "A felkészülés alatt mindent megtettünk, hogy a sorozatterhelésen eőjöhető rossz beidegződések lehetőleg ne mutatkozzanak meg" - magyarázta Rátgéber.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az első két meccset "lendületből" illene hozni, mert papíron az ukránok és a belgák játékereje is gyengébb. Az ukránok '95-ben a kontinens legjobbjai lettek, legutóbb azonban csak a 11. hely jutott nekik. "Ha megvan a két győzelem, akkor már továbbjutottunk, és teljesítettük az alapvető célkitűzést. Nyugodtan is játszhatunk a hátralévő három találkozón" - emlékeztetett Rátgéber.

A mieink találkozói:
Szept. 19.: Ukrajna, 15.30
Szept. 20.: Belgium, 15.30
Szept. 21.: Spanyolország, 18.00
Szept. 23.: Oroszország, 20.30
Szept. 24.: Szlovákia, 20.30
Az első meccset az Index online közvetíti.
A vb-ezüstérmes oroszokat legyőzte már a válogatott, ennek ellenére nincs egy súlycsoportban a két gárda, és ez szó szerint is érthető, mert hihetetlen nagy a magasság- és súlybeli fölénye Sztyepanováéknak. A spanyolok is esélyesebbek, ám ha az ötödik meccsen legyőzzük a szlovákokat - amire reális esély van -, akkor a harmadik hely elcsíphető.

Ki jöhet a másik csoportból?

Mindez egyszersmind azt is jelenti, hogy a másik csoport másodikjával kell mérkőzni a négy közé jutásért. A címvédő franciák feltehetően megnyerik a csoportot, így a szerbekkel vagy a csehekkel, talán a lengyelekkel csaphatunk össze a másik ágról. Lényegében az lesz a legfontosabb meccs. Egyik alakulat sem verhetetlen, de megintcsak elmondható róluk, hogy nekik van több sanszuk. (Magyar és görög siker esetén csapatunk a többi meccstől függetlenül ott lehet az olimpián.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!