Kellemetlen vereség a belgáktól

2003.09.20. 19:06
Meglepő, de jogos vereséget szenvedett a magyar női kosárlabda-válogatott a görögországban rendezett Európa-bajnokságon, az előzetesen a csoport leggyengébbnek tartott együttesétől, Belgiumtól. A vereség után továbbjutási esélyeink a minimálisra csökkentek.
Belga ponttal kezdődött a találkozó és meglepő módon sokáig az ellenfélnél volt az előny. A magyar válogatott először a negyed vége előtt nem sokkal vette át a vezetést, 19-18-nál. A belgák játékára jellemző, hogy a megszerzett 22 pontból Wauters egymaga a 11-et szerzett. Az első tíz perc után egy ponttal vezettek az előzetesen "lesajnált" belgák (22-21)

A második negyedben sem javult a mieink dobószázaléka, így hiába védekeztünk remekül, sokáig nem sikerült az egyenlítés, mert Iványiéknak a legtisztább dobóhelyzetből sem sikerült a gyűrűbe találni. A belgáknál továbbra is Wauters dobta a pontok legtöbbjét, de szerencsére a magyar válogatott is kezdett magára találni, így 32-32-nél sikerült ismét egyenlőre hozni a meccset. A második tíz perc végén azonban a mieink koncentráltak jobban, és a nagyszünetre kétpontos magyar előnnyel (37-35) mehettek az öltözőbe a csapatok. A mieink közül félidőben Csákány és Csernyi volt a legeredményesebb.

A harmadik negyed, a meccs eddigi legszebb magyar támadásával indult, de Iványi tripla-kísérlete a gyűrűről leperdült. Ennek ellenére a mieink elléptek és többször már négy ponttal is vezettek. Ezért is volt meglepő, hogy nem sokkal a vége előtt átvették a vezetést a belgák. Mi több, a negyed végén is náluk volt az előny, hiszen akárcsak az első tíz perc után egy ponttal vezettek. (51-52)

Belga hárompontossal kezdődött a záró negyed, és ettől vérszemet kaptak Charlierék és sorra dobták a triplákat. Ennek "köszönhetően" a negyed felénél ötpontos belga előny volt látható az eredményjelzőn. Ez nem sokkal később már hét pont volt, pedig a belgák "esze" Wauters szinte a fülén vette a levegőt és alig tudott talpon maradni.

Egy perccel a vége előtt öt pont oda, de Eördögh szépít. 32 másodperccel a vége előtt labdát szereztünk, de a helyzet kimaradt. Rátgéber időt kért, de a katasztrófálisan játszó magyar csapat már nem tudott csodát tenni, így vereség lett a vége, ami a realitásokat nézve nem hogy az olimpiai szereplésünknek, de a csoportból történő továbbjutásunknak is a végét jelentheti. 72-67

Rátgéber: 10 százalék esélyünk maradt a továbbjutásra
A végeredmény:
Női kosárlabda Eb: Belgium - Magyarország 72-67 (22-21, 13-16, 17-14, 20-15)
Amaliada, 300 néző, v: Gologanov (bolgár), Zamolski (lengyel)

Pontszerzők: Wauters 21, Wambe 12/3, Van Malderen 10, Deyaert 10, De Roose 9, Charlier 5, De Roeck 5, illetve Csákány 16, Cserny 16, Iványi 8, Eördögh 6, Keller 6, Károlyi 5/3, Seres 4, Papp 4, Vajda 2

Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a találkozó után igen borulátóan látta a mieink esélyét a továbbjutást illetően. "Önbizalomhiánya van néhány játékosnak, pedig kezünkben volt a meccs, de rengeteg butaságokat csináltunk. Nyerhető meccs volt, melyet ha hozunk, 99 százalék esélyünk lett volna a továbbjutásra, így viszont maradt tíz" - mondta a találkozó után. "A spanyol, orosz, szlovák hármasból legalább kettőt le kéne győznünk. Ez azonban nehéz lesz a kellő tapasztalat és rutin hiányában. A harmadik negyedben is hiába támadtunk le, nem dobtunk gólokat, hiába volt több jó indításunk, a ziccerek sorra kimaradtak" - mondta a joggal letőrt Rátgéber.