Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kellemetlen vereség a belgáktól

2003.09.20. 19:06
Meglepő, de jogos vereséget szenvedett a magyar női kosárlabda-válogatott a görögországban rendezett Európa-bajnokságon, az előzetesen a csoport leggyengébbnek tartott együttesétől, Belgiumtól. A vereség után továbbjutási esélyeink a minimálisra csökkentek.
Belga ponttal kezdődött a találkozó és meglepő módon sokáig az ellenfélnél volt az előny. A magyar válogatott először a negyed vége előtt nem sokkal vette át a vezetést, 19-18-nál. A belgák játékára jellemző, hogy a megszerzett 22 pontból Wauters egymaga a 11-et szerzett. Az első tíz perc után egy ponttal vezettek az előzetesen "lesajnált" belgák (22-21)

A második negyedben sem javult a mieink dobószázaléka, így hiába védekeztünk remekül, sokáig nem sikerült az egyenlítés, mert Iványiéknak a legtisztább dobóhelyzetből sem sikerült a gyűrűbe találni. A belgáknál továbbra is Wauters dobta a pontok legtöbbjét, de szerencsére a magyar válogatott is kezdett magára találni, így 32-32-nél sikerült ismét egyenlőre hozni a meccset. A második tíz perc végén azonban a mieink koncentráltak jobban, és a nagyszünetre kétpontos magyar előnnyel (37-35) mehettek az öltözőbe a csapatok. A mieink közül félidőben Csákány és Csernyi volt a legeredményesebb.

A harmadik negyed, a meccs eddigi legszebb magyar támadásával indult, de Iványi tripla-kísérlete a gyűrűről leperdült. Ennek ellenére a mieink elléptek és többször már négy ponttal is vezettek. Ezért is volt meglepő, hogy nem sokkal a vége előtt átvették a vezetést a belgák. Mi több, a negyed végén is náluk volt az előny, hiszen akárcsak az első tíz perc után egy ponttal vezettek. (51-52)

Belga hárompontossal kezdődött a záró negyed, és ettől vérszemet kaptak Charlierék és sorra dobták a triplákat. Ennek "köszönhetően" a negyed felénél ötpontos belga előny volt látható az eredményjelzőn. Ez nem sokkal később már hét pont volt, pedig a belgák "esze" Wauters szinte a fülén vette a levegőt és alig tudott talpon maradni.

Egy perccel a vége előtt öt pont oda, de Eördögh szépít. 32 másodperccel a vége előtt labdát szereztünk, de a helyzet kimaradt. Rátgéber időt kért, de a katasztrófálisan játszó magyar csapat már nem tudott csodát tenni, így vereség lett a vége, ami a realitásokat nézve nem hogy az olimpiai szereplésünknek, de a csoportból történő továbbjutásunknak is a végét jelentheti. 72-67

Rátgéber: 10 százalék esélyünk maradt a továbbjutásra
A végeredmény:
Női kosárlabda Eb: Belgium - Magyarország 72-67 (22-21, 13-16, 17-14, 20-15)
Amaliada, 300 néző, v: Gologanov (bolgár), Zamolski (lengyel)

Pontszerzők: Wauters 21, Wambe 12/3, Van Malderen 10, Deyaert 10, De Roose 9, Charlier 5, De Roeck 5, illetve Csákány 16, Cserny 16, Iványi 8, Eördögh 6, Keller 6, Károlyi 5/3, Seres 4, Papp 4, Vajda 2

Rátgéber László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a találkozó után igen borulátóan látta a mieink esélyét a továbbjutást illetően. "Önbizalomhiánya van néhány játékosnak, pedig kezünkben volt a meccs, de rengeteg butaságokat csináltunk. Nyerhető meccs volt, melyet ha hozunk, 99 százalék esélyünk lett volna a továbbjutásra, így viszont maradt tíz" - mondta a találkozó után. "A spanyol, orosz, szlovák hármasból legalább kettőt le kéne győznünk. Ez azonban nehéz lesz a kellő tapasztalat és rutin hiányában. A harmadik negyedben is hiába támadtunk le, nem dobtunk gólokat, hiába volt több jó indításunk, a ziccerek sorra kimaradtak" - mondta a joggal letőrt Rátgéber.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?