Újabb vereség a női kosárlabda Eb-n

2003.09.21. 20:32
A női kosárlabda-válogatott harmadik csoportmérkőzésén 12 pontos vereséget szenvedett Spanyolországtól a Görögországban zajló, 29. olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.
Az orvosok szerint nem sérült meg komolyabban a szombaton szegycsonttörés gyanújával kórházba szállított Károlyi Andrea, a görögországi női kosárlabda Eb-n szereplő magyar válogatott kitűnősége. A pécsi bedobó a belgák ellen 72-67-re elveszített mérkőzés során kétszer is keményen ütközött az ellenfél játékosaival, s a találkozó után az öltözőben rosszul lett. A 28 éves kosarasról készült röntgenfelvételek nem mutattak törésre vagy repedésre utaló jeleket, így valószínűleg pályára léphet a vasárnap 18 órakor kezdődő Spanyolország elleni találkozón.

Az előző két mérkőzéshez képest elszántabban, lendületesebben kezdett a magyar csapat, sikeresen megfékezve a "rohanós" kosárlabdát játszó spanyolokat, akik korábban magabiztosan győzték le Belgiumot és Ukrajnát. Csákány és Iványi remek betöréseket mutatott be, alaposan megzavarva ezzel a legutóbbi Eb bronzérmesét.

A folytatásban megszaporodtak a pontatlan dobások a túloldalon, de a Rátgéber-együttes nem tudott élni a lehetőséggel, így három percig nem esett találat. A remek napok kifogó Valdemoro azonban felhozta a spanyolokat, akik a 17. percben átvették a vezetést. Sőt, a nagyszünetben már 33-28 volt az állás.

Az első félidőben bebizonyosodott, hogy az összesen 4 (!) pontig jutó Károlyi, Eördögh, Seres külső sor nem "hozza" az elvárható távoli kosarakat.

A fordulást követően Garcia és a tarthatatlan Valdemoro hárompontosai hűtötték le a magyar reményeket, de a csereemberek - Horváth és a kontinenstornán bemutatkozó Kajdacsi - révén valamelyest mégis csökkent a különbség.

A záró negyed elején csaknem 5 (!) percen át kosárképtelen volt a nemzeti csapat, ami sorsdöntőnek bizonyult: a rivális rutinosan tartotta előnyét, s végül megérdemelten nyerte meg 3. csoportmeccsét is.

A magyarok ezzel a vereséggel nagyon nehéz helyzetbe kerültek a legjobb 8-ba jutás szempontjából, hiszen a negyeddöntőhöz legalább két győzelem kellene, s az ukránok után erre már csak az Eb-ezüstérmes oroszok vagy a szlovákok ellen lesz lehetőség. A hétfői szünnap után a válogatott következő ellenfele kedden 20:30 órakor Oroszország lesz.

Eredmény:
Spanyolország-Magyarország 71-59 (16-21, 17-7, 16-18, 13-21)
Amaliada, 400 néző, v: Sharro (svéd), Zamolski (lengyel)
Pontszerzők: Valdemoro 29/9, Cebrian 10, Martinez 7, Ferragut 6, Pascua 6, Garcia 6/6, Pons 4, Fernandez 3, illetve Cserny 10, Iványi 9/3, Keller 8, Seres 8/3, Károlyi 7, Csákány 6, Eördögh 4, Horváth 4, Kajdacsi 3