Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kitüntették a legidősebb magyar olimpiai bajnokot

2003.09.23. 15:07
Kilencvenedik születésnapja alkalmából a Magyar Olimpiai Bizottság díját vehette át Tarics Sándor, a legidősebb magyar olimpiai bajnok. Tarics a '36-os csapat tagja volt, '48 óta él az Egyesült Államokban. Tagja lett az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának, valamint az Amerikai Mérnökök Egyesületének igazgatóságának.
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, dr. Schmitt Pál a budai Flamenco szállodában adta át dr. Tarics Sándornak a szervezet különdíját. A berlini olimpián győztes Komjádi-csapat vezéregyénisége - bal és jobb kézzel is kapura veszélyes volt - kitűnő egészségnek örvend, és mint az Indexnek legutóbbi hazatérésekor azt nyilatkozta: nem szokott nosztalgiázni, mert még vannak tervei.

Világhírnevet szerzett magának találmányával

Taricsot '48-ban Indiana államból szerződési ajánlattal keresték meg. A főváros egyik mérnökeként bizonytalannak érezte helyzetét, végül hivatalos engedéllyel kiutazott Amerikába.

Tervezőiroda munkatársa, később elnöke, társtulajdonosa, majd tulajdonosa lett. San Franciscóban és környékén csaknem félszáz iskolát, középületet, kórházat, sporttelepet, metróállomást, katonai objektumot tervezett. Időközben elnyerte a Nemzeti Tudományos Alap egyik pályázatát, olyan tízemeletes épületek tervezésével, amelyek ellenállnak a kisebb erejű földrengéseknek. Találmányával világsikert aratott.

Az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának tagja

Munkásságának elismeréseként beválasztották az Amerikai Mérnökök Egyesületének igazgatótanácsába. Tagja lett az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának. A Budapesti Műszaki Egyetemen díszdoktorrá avatták, tavaly tavasszal az egyetemi tanács tiszteletbeli tagja címmel tüntették ki.

Köszöntésén a pólós társadalom képviseletében jelen volt több olimpiai bajnok is, így a "régiek" közül Gyarmati Dezső, Jeney László, Kárpáti György, a Sydneyben első csapatból pedig Molnár Tamás és Vári Attila, továbbá a maiak szövetségi kapitánya, Kemény Dénes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?