Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Botrányos vívó-világbajnokság Havannában

2003.10.06. 11:49
Magyar szempontból a várakozásnak megfelelően jól, a szervezés tekintetében viszont minősíthetetlenül rosszul kezdődött Havannában a vívó világbajnokság. A nyitónapi selejtezőben érdekelt valamennyi magyar továbbjutott, ugyanakkor komoly viták alakultak ki amiatt, hogy az oroszok - egyelőre nem érkeztek meg.
A vb első versenynapján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők léptek pástra a 64-es táblára kerülésért. A szabályok szerint az elitmezőnynek automatikusan tagja a világranglista első 16 helyezettje, így egyelőre nem kellett vívnia Kovács Ivánnak (12.), valamint Mohamed Aidának (6.) és Knapek Edinának (14.).

A férfi versenyeknek helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc órakor kellett volna elkezdődnie, de előbb nem volt orvos, majd az okozott késést, hogy az illetékesek nem tudták eldönteni, miként alkalmazzák a szabályokat, a francia légitársaság hibájából Párizsban rekedt oroszokkal szemben.

Orosz olimpiai és világbajnokok nélkül folytatódik a verseny

Az egyértelmű volt, hogy az egyébként selejtezőre kényszerülők nem indulhatnak, azt azonban már különbözően ítélték meg az érintettek, hogy mi legyen a világranglistán 14. helyezett, emiatt a kvalifikáció alól mentesülő, mellesleg címvédő olimpiai bajnok Pavel Kolobkovval: kizárják-e őt is, vagy pedig várják meg, hogy megérkezik-e a második napi küzdelmekre. A szabályértelmezési vita miatt többször is változott a hivatalos álláspont, a nemzetközi vezérkar oda-vissza módosította elképzeléseit, többen óvást nyújtottak be, végül Kolobkovot - társaihoz hasonlóan - kizárták.

Hasonló procedúra végén ugyancsak kizárták - két másik orosz válogatottal együtt - Szvetlana Bojkót és Jekatyerina Jucsevát, a női tőrvívás tavalyi világbajnokát illetve ezüstérmesét.

A magyarok közül Varga Katalin a csoportjában négy asszót megnyert, kettőt pedig elvesztett, míg az idei kontinenselső Varga Gabriella 2/2-es mutatóval zárt. Utóbbi helyzete szerencsétlenül alakult, két gyenge vívó ugyanis visszalépett a csoportjából, így nem volt lehetősége begyűjteni ellenük a győzelmet, ami a folytatásban jelentett volna előnyt.

Fekete veretlenül jutott tovább

Párbajtőrben Fekete Attila (5/0) és Kulcsár Krisztián (5/1) a két tőrözőhöz hasonlóan - közvetlenül a csoportküzdelmek után jutott a főtáblára, míg az idén harmadik egyéni Európa-bajnoki címét begyűjtő Boczkó Gábornak (4/2) egyenes kieséses párharcban is pástra kellett lépnie. Ezt az akadályt azonban magabiztosan vette, így társaihoz hasonlóan ő is folytathatja szereplését a 64 között. Fekete egyébként azért vívott csupán öt asszót, mert bolgár ellenfelének ellopták a pást végén őrizetlenül hagyott fegyverét, így automatikusan vissza kellett lépnie.

A hiányosságokat fokozta, hogy a bemelegítő teremben a légkondicionálás miatt nagyon hideg, a versenyhelyszínen viszont a hűtés hiányában nagyon meleg volt. Kubában jelenleg - napon - 42 fok van. A csarnokban vívóruhában nem egyszerű elviselni a hőséget.