Újabb bronzérem a vívó vb-n

2003.10.08. 10:13
Bronzérmet szerzett a kardozó Ferjancsik Domonkos a havannai vívó-világbajnokságon, miután a döntőbe jutásért rendezett asszóban 15-14-re kikapott az ukrán Vlagyimir Lukasenkótól. A női párbajtőrözők ugyanakkor csalódást okoztak, hiszen Hormay hatodik helyén kívül a többiek ideje korán búcsúzni kényszerültek.
Ferjancsik a versenynap során rendkívül magabiztosan vívott, ezért hatott némileg meglepetésként, hogy a négyes döntő első összecsapásában valahogy nem találta a ritmust. Ezzel együtt volt esélye a győzelemre és a fináléba kerülésre - a mérkőzés során sokáig vezetett -, végül azonban mégsem ő örülhetett.

"Úgy érzem, egyértelműen azon múlt a továbbjutás, hogy gyakorlatilag nem volt időm a bemelegítésre. Márpedig nekem az asszók előtt szükségem van a ráhangolódásra" - nyilatkozta az MTI-nek Ferjancsik. "Negyed órával a kezdés előtt hoztak minket ide a csarnokba, s közölték, hogy ha összeszedtük magunkat, már kezdünk is. Ezek után teljesen ólmosak voltak a lábaim, egyszerűen nem éreztem a ritmust. Dühös vagyok, mert a mai produkcióm alapján előrébb is végezhettem volna.

A 64-es tábla küzdelmeit a Pabexpo nevű kiállítási csarnokban rendezik, míg a négyes döntőkre a városi sportcsarnokban, Ernesto Che Guevara hatalmas plakátarca alatt kerül sor. A két helyszín között elég nagy a távolság, autóbusszal mintegy 15-20 perc, ráadásul a szállítás szervezése kritikán aluli, s ennek időnként maguk a versenyzők is megisszák a levét.

Ferjancsik elődöntőbeli veresége ugyanakkor már csak azért is fájó, mert az őt némi szerencsével legyőző Lukasenko a fináléban magabiztosan múlta felül a sydneyi olimpia bajnokát, a román Mihai Covaliut. A magyar vívó egyébként az asszóvezetéssel sem volt megelégedve, talán nem teljesen alaptalanul.

"Nem lehetett tudni, mit hogyan ítél meg a bíró. Néha olyan tusokat adott meg, amelyekre nem számítottam, másszor meg szerintem egyértelmű találatokat vett el. Egy vívó számára az a legrosszabb, ha nem tudja, mire számíthat".

Mindezekkel együtt az tény, hogy a főtábla első négy körében mutatotthoz hasonló produkcióval Ferjancsik könnyeden nyerhetett volna. Az egyiptomi Samirt 15-5-re, a német Stehrt 15-8-ra, Lengyel Balázst 15-7-re, majd az olasz Pastorét 15-4-re verte a négyes finálé előtt.

A végeredmény:
Férfi kard egyéni, világbajnok:
Vlagyimir Lukasenko, 2. Covaliu, 3. Ferjancsik és Montano, 5. Pozdnyakov, ..9. Nemcsik Zsolt, ..10. Lengyel Balázs, ..26. Fodor Kende

A férfi kard mellett a női párbajtőrben is ukrán siker született a harmadik versenynapon: az ukrán Natalja Conrad az egész nap során remekül mozgott a páston, nagyon jó ütemben és pontosan támadott, így megérdemelten végzett az élen. Az előcsatározások során többek között Mincza Ildikót győzte le 15-10-re.

A magyar hölgyek csalódást okoztak, hiszen az olimpiai címvédő Nagy Tímea még a legjobb 32-be sem tudott bekerülni, míg Mincza és Tóth a legjobb tizenhat között esett ki. Egyedül Hormay Adrienn tudott a legjobb nyolc közé kerülni, ott azonban vereséget szenvedett az olasz Cristina Casciolitól és végül a hatodik helyen végzett.

A végeredmény:
Női párbajtőr egyéni, világbajnok:
Natalja Conrad, 2. Nisima, 3. Li és Cascioli, 5. Flessel-Colovic, 6. Hormay, 7. Bokel, 8. Zsivkova, ..12. Mincza Ildikó, ..15. Tóth Hajnalka, ..36. Nagy Tímea