Leszerepeltek a magyarok a vívó vb-n

2003.10.10. 11:19
A havannai vívó-világbajnokság csapatversenyeinek sorában először a férfi párbajtőrözők léptek pástra. A magyarok számára hamar eldőlt, hogy akárcsak tavaly, úgy idén sem szereznek érmet, sőt, a legjobb esetben is csak a kilencedik helyen végezhetnek. Azonban még ez sem sikerült a nem titkoltan éremért utazó csapatnak, mely végül a 13. lett. Ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy a csapat nem harcolja ki az olimpiai részvétel jogát. A női tőrözők sem jártak nagyobb szerencsével, a románoktól elszenvedett vereség után a hetedik helyen végzett.
A Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Fekete Attila, Imre Géza összeállítású együttes az első körben a papírformának megfelelően könnyedén nyert Chile együttese ellen, de ezzel a győzelemmel még csak a 16 közé jutott, lévén, hogy hatalmas, 39 válogatottból álló mezőny jött össze erre a fegyvernemre.

Ezután következtek a jó vívónak számító, de verhetőnek tűnő svédek. A valamivel esélyesebb magyarok ugyanakkor csupán az első asszó, Kulcsár és Vanky párharca után vezettek 4-2-re, ezt követően gyakorlatilag végig az ellenfélnél volt az előny. Fekete és Imre nem találta a ritmus, így fokozatosan nőtt a különbség. Kulcsár ugyan második asszóját is megnyerte, de később már kilenc tussal, 24-15-re is vezettek a svédek. Imre helyére Boczkó állt be, aki faragott két találatnyit az ekkor már csökkenő hátrányból, majd Kulcsár ismét remekelt, s 27-27-nél adta át a helyet Feketének. Ő azonban Vankyval szemben tehetetlennek bizonyult. Egymás után hat találatot kapott, majd amikor már kénytelen volt sietni, még nagyobbá vált a különbség.

A franciákkal az alsó ágon

A vereség már csak azért is fájó, mert az osztrákok legyőzték a legerősebbnek tartott, címvédő és a magyarok számára talán legkellemetlenebbnek tűnő franciákat, vagyis a négy közé kerülésért a kedvezőbb stílusú szomszédok következtek volna. Így viszont jönnek a franciák - az alsó ágon.

"Fekete Attila fegyelmezetlensége miatt kerültünk ilyen helyzetbe" - kezdte értékelését Szabó Bence, a láthatóan feldúlt szövetségi kapitány. "Még az utolsó párharc előtt is volt esélyünk. Nem is aggódtam, mert Feketének általában jól megy Vanky ellen, ráadásul az elvesztett első asszója után a másodikat már döntetlenre hozta. Erre megint fegyelmezetlenül vívott, előkészítetlenül támadott, majd jelentős hátránya miatt rohanásra kényszerült, ebből pedig súlyos vereség lett. Ami különösen fájó, az az, hogy már csak a csodában bízhatunk az olimpiai szereplést illetően.

Távolodóban Athéntól

A világranglistán hetedik helyezett magyar együttesnek a dobogón kellett volna végeznie, hogy előrelépjen, így viszont szinte mindegyik kiemelt versenyt meg kellene nyernie, illetve még az ellenfelek hibázására is szükség lenne. Lehetőségként marad az egyéni Világkupa, amelyben jelenlegi pozíciója alapján Kovács Ivánnak van esélye kiharcolni az ötkarikás részvétel jogát.

A svédektől a nyolcaddöntőben elszenvedett vereség után a párbajtőrcsapat hosszabbításban kikapott a francia együttestől, majd legyőzte a spanyol válogatottat, így a legutolsó párharcában a 13. helyért küzdhetett. A folytatásban azután 10 tussal bizonyult jobbnak a spanyoloknál, majd a kubaiakat is simán verték Kulcsárék. Azután, hogy késés miatt az oroszokat kizártak a havannai vívó-világbajnokság férfi egyéni párbajtőr versenyéből, csapatban az élen végeztek. Ezzel a tavalyi ezüstérmüket váltották aranyra.

Eredmények:
A döntőben:
Oroszország-Németország 45-40

A magyarok eredményei:
a 32 között:
Magyarország-Chile 45-20
16 között:
Svédország-Magyarország 42-32
a 9-16. helyért:
Franciaország-Magyarország 44-43
a 13-16. helyért:
Magyarország-Spanyolország 45-35
a 13-14. helyért:
Magyarország-Kuba 45-31

Ahogy a férfi párbajtőrben, úgy női tőrben is érem nélkül maradt a magyar csapat a havannai vívó-világbajnokságon. A 14 válogatottat felvonultató mezőnyben a tavaly arany-, illetve ezüstérmes oroszok és lengyelek kiemeltek voltak a 16-os táblán. A magyaroknak viszont - a legtöbb csapathoz hasonlóan - már az első körben is pástra kellett lépniük: a kubaiak ellen a papírformát igazolva magabiztos győzelmet arattak.

Megint a románok

A folytatásban a legutóbbi vb-harmadik, a lisszaboni bronzcsatában éppen a magyarokat legyőző románok következtek. Úgy tűnik, egy év alatt nem változtak az erőviszonyok, ugyanis ezúttal is a románok bizonyultak jobbnak. Egyedül az egyéniben bronzérmes Mohamed Aida vívott jól, Varga Gabriella és Varga Katalin jelentős mínusszal zárt. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy a három nappal ezelőtti szóló versengésben megsérült Knapek Edina, a csapat egyik erőssége nem jött rendbe, vagyis nem volt lehetőség cserére. A folytatásban utolsó mérkőzését megnyerte, ezzel a hetedik helyen végzett a magyar női tőrcsapat a havannai vívó-világbajnokságon.

A női tőrözők döntőjében a tavalyi párharc ismétlődött meg, azzal a jelentős különbséggel, hogy a címvédő oroszoknak ezúttal meg kellett elégedniük a második hellyel, miután az egésznap remekül vívó lengyelek magabiztosan verték őket. A bronzérmet - csakúgy, mint legutóbb Lisszabonban - a románok vehették át.

Eredmények:
A döntőben:
Lengyelország-Oroszország 45-36

A magyarok eredményei:
a 16 között:
Magyarország-Kuba 45-36
a negyeddöntőben:
Románia-Magyarország 45-37
az 5-8. helyért:
Kína-Magyarország 45-38
a 7-8. helyért:
Magyarország-Franciaország 45-31