Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

NDK-stílusú dopping-összeesküvés az atlétikában

2003.10.23. 18:39
Az Amerikában kifejlesztett THG nevű doppingszer miatt az augusztusi atlétikai vb-n levett valamennyi mintát újra vizsgálják. A Nemzetközi Úszó-szövetség is fontolgatja ezt a lépést, a barcelonai vb-minták ugyancsak vizsgálat alá kerülhetnek.
Tíz hónappal a jövő évi athéni olimpia előtt több amerikai válogatott atléta doppingtesztjének A-próbája a szteroidok közé tartozó tetrahydrogestrinon (THG) használatát mutatta ki - jelentette be az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA).

Kémikusok, sportolók és edzők összeesküvése

Terry Madden, a USADA igazgatója a lebukottak pontos számát és nevét nem hozta nyilvánosságra. Amennyiben a várhatóan decemberre elkészülő B-próba megerősíti az első teszt eredményét, mindegyik versenyző kétéves eltiltással számolhat.

Gyulai: Nagyon súlyos büntetést kell alkalmazni
Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) által felderített doppingbotrány miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetői úgy döntöttek, hogy az augusztusi párizsi atlétikai világbajnokságon levett valamennyi mintát újra megvizsgáltatják.

Az újbóli ellenőrzések során kifejezetten a most ismertté vált új szerre, a szteroidok közé tartozó tetrahidrogesztrinonra (THG) összpontosítanak majd.

"Mind a 400 próbát újra analizáljuk" - mondta Gyulai István, az IAAF főtitkára. - "Nagyon súlyos bünetést kell alkalmazni, hogy ne lehessen kétség, ez a sportág nem fogadja el a tiltott teljesítményfokozást."

"Nem tudok olyan doppingesetről, amelyikben ennyi ember lett volna érintett" - nyilatkozott Madden. - "Szabályos összeesküvésről van szó kémikusok, sportolók és edzők között. Mindannyian meg voltak győződve arról, hogy ennek a szernek a használatát nem lehet kimutatni. A THG tulajdonképpen egy csúcsfejlesztésű szteroid. A hatása hónapokig tart, ugyanakkor csak három-hét napig lehet kimutatni a szervezetben."

Mint az egykori NDK-ban

A mostani, tetrahidrogesztrinonnal (THG) kapcsolatos ügy nagymértékben hasonlít az egykori NDK központi doppingolására. Ezt David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója jelentette ki.

"Most is a vegyészek által kitalált szer használatáról van szó. Ez is egy összeesküvés, de nem egyszerű csalás, ez bűncselekmény, és a bűnösöknek ennek megfelelően kell majd felelniük tetteikért" - mondta.

Howman, aki civil foglalkozását tekintve jogász, kifejtette: a sportorvosok most egy, a tesztoszteronhoz hasonló molekulaláncú vegyületet hoztak létre, amely önmagában nem fordul elő a szervezetben, azt előállítani nem képes, vagyis mesterséges anyagról van szó.

A USADA június elején egy atlétaedzőtől kapott információt a THG-ről. A szakember később a szert is eljuttatta a doppingellenes ügynökséghez, ahol a szakemberek a kapott minta segítségével kifejlesztették a módszert arra, hogyan lehet a THG-t kimutatni. A júniusi amerikai atlétikai bajnokságon 350 ellenőrzést végeztek, világszerte pedig további százat - nem csak az atléták között -, kimondottan a THG-ra összpontosítva.

A világbajnok White is THG-t használhatott

A USADA a THG mellett több esetben a modafinil használatát is kimutatta, e serkentőszer fogyasztása miatt bukott le az augusztusi párizsi világbajnokságon 100 és 200 méteren győztes Kelli White. Az amerikai sprintert valószínűleg megfosztják aranyérmeitől, erről az Egyesült Államok sportági szövetségének (USTAF) kell döntenie a nemzetközi szövetség (IAAF) határozata nyomán.

A THG-t egyébként állítólag Victor Conte, a kaliforniai Balco-laboratórium alapítója fejlesztette ki, az intézetben táplálék-kiegészítőket is gyártanak. Conte több sztársportoló, így a sprinter Marion Jones és a baseballos Barry Bonds tanácsadója. A laboralapító pénteken az AP-nek nyilatkozva tagadta, hogy bármi közük lenne a THG kifejlesztéséhez. Szerinte irigyei próbálják a vádaskodással befeketíteni.