Benik az új ralibajnok

2003.10.25. 18:52
A ralibajnokság utolsó, Zempléni futamán már az első nap eldőlt, hogy a bajnoki címvédő, ifjabb Tóth János nem képes megvédeni elsőségét. Az új bajnok a Ford Focus volánja mögött ülő Benik Balázs lett.
1994-ben, az ugyancsak szezonzáró Mecsek-ralin fordult elő utoljára a hazai bajnokságban, hogy havas pályán versenyezzenek az indulók. A versenyzők nagy többsége nem is örült a kedvezőtlen időjárásnak, mondván a gumijaik, illetve a beállítások nem a csúszós, jeges útfelületre készültek el, hanem a szárazra.

A harmadik szakaszon eldőlt a bajnokság sorsa

A futam előtt már köztudott volt, hogy a Benik Balázs, Somogyi Pál duónak már a harmadik hely is elég az összetett elsőséghez, akkora előnnyel vezettek a bajnoki címvédő Tóth János előtt, aki az utóbbi három évben rendre az első helyen végzett. (Egyébként hatszoros bajnok.)

Tóthnak tehát kockáztatnia kellett, ám ennek ellenére Benikék nyerték a pénteki első szakaszt, ami feltehetően annyira megzavarta Tóthot, hogy a harmadik etapon rosszul mért fel egy kanyart, nagy sebességgel kisodródott, és egy sziklának ütközött. A versenyző és navigátora karcolás nélkül megúszta, az autó azonban összetört, a nézelődők szedték össze a darabjait. (Többen haza is vittek egy-egy letört alkatrészt.)

Tóth: Ez nem az én évem volt

"Ez nem az én évem volt" - összegzett a futam után Tóth, utalva arra, hogy az idényben egyszer már műszaki hiba miatt is fel kellett adnia a versenyt.

Ezzel a karambollal egyszersmind már az leős nap után, péntek este eldőlt, hogy Benik Balázs lesz az új bajnok. Benik Tóth balesetét látva nagyon sportszerűen lelassított, megállt, és megnézte riválisa állapotát. A Ford Focust kormányzó egységnek is volt egy kisebb hibája, a második szakaszon lecsúsztak az útról, de segítség nélkül vissza tudtak menni, így azonnal folytathatták a versenyt.

Benik: Még nem vagyok képes felfogni

"Három éve ezért az elsőségért dolgozunk, de egyelőre még nem vagyok képes felfogni, hogy megszereztük" - értékelt Benik. Az újdonsült bajnok a szombati szakaszokon is imponálóan versenyzett, nem engedte ki a kezéből az első helyet, és méltóképpen ünnepelte abszolút első helyét.

Jegyzőkönyv:
1. Benik Balázs, Somogyi Pál (OMV Best Racing Team, Ford Focus WRC) 53:56,3 p
2. Tagai Tamás, Tagai Róbert (Intermédia MSE, Subaru Impreza WRC) 53:59,7
3. Turi Tamás, Kerék István (Botka Sport Club, Mitsubishi Lancer Evo) 55:14,5
4. Szabó Gergely, Kerék Balázs (Budaörs Motorsport, Skoda Octavia WRC) 57:00,9
5. Szajky István, Horváth Lajos (Szajky Rallye Team, Mitsubishi Lancer) 58:29,1
6. Markovics György, Szabó Gábor (KAMSE, Ford Escort) 58:38,5
A bajnokság végeredménye, abszolút sorrend:
1. Benik, Somogyi 135 pont
2. ifj. Tóth János, Tóth Imre (Bomba! Rallye Team, Peugeot 206 WRC) 105
3. Szabó, Kerék B. 75
4. Aschenbrenner György, Földesi Csaba (V-Max Asi Rallye Club, Mitsubishi Lancer Evo) 69
5. ifj. Angyalfi Károly, Kazár Miklós (Pacot Car Motorsport, Subaru Impreza WRC) 55
6. Turi, Kerék I. 52