A Lakers és a többiek

2003.10.27. 14:19
A játékosok és a bennfentesek többsége a valóságos All Star-csapattal felálló Los Angeles Lakers győzelmét várja az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint szerda hajnalban rajtoló 58. idénye előtt.
Az eddig is az egyik legerősebb játékosállománnyal rendelkező Los Angeles Lakersnél a két szupersztár, Shaquille O'Neal és Kobe Bryant mellé a nyáron érkezett a veterán Gary Payton és Karl Malone. Így nem meglepő, hogy az NBA játékosai és szakértői szerint az idei, 58. szezon a Lakers meneteléséről fog szólni.

A 2000 és 2002 között sorozatban háromszor bajnok kaliforniaiak számára minden bizonnyal a David Robinson visszavonulásával meggyengült, címvédő San Antonio Spurs, a legtámadóbb felfogásban játszó Dallas Mavericks, az All Star-gála legjobbjává választott Kevin Garnett-tel kiálló Minnesota Timberwolves és az utóbbi években rendre csak "sötét lóként" emlegetett Sacramento Kings lehet komoly ellenfél. Keletről az elmúlt két szezonban döntős New Jersey Nets ismét - és csupán - méltó kihívónak bizonyulhat a nyugatiak számára.

Állandóan a címlapon

"Mi maga Hollywood vagyunk, az emberek igazi showműsort kapnak tőlünk. Ki ne lenne kíváncsi erre"? - kérdezte "Shaq", a Lakers óriása. Minden bizonnyal nem arra gondolt, hogy a lila-arany mezesek Bryant révén valóban állandó címlapszereplőkké váltak az utóbbi időben. A 25 éves csillag ellen nemi erőszak miatt emelnek vádat Coloradóban, ahol egy luxusszállóban állítólag júniusban szexuálisan zaklatott egy 19 éves szobalányt. Az elhúzódó per során - Los Angelesben már a Bryant neve helyett "Innocent" azaz "ártatlan" felirattal árusítják a 8-as trikót - a legutóbb 30-as pontátlaggal zárt sztár tíz kilót fogyott, s kérdéses, hogy milyen formában kezdi az évadot.

Újonc európaiak

A San Antonio a 213 centis szlovén Radoslav Nesteroviccsal próbálja pótolni a 37 évesen visszavonult "Admirálist" (David Robinson), az európai újoncok közül rajta kívül még a francia Boris Diawra (Atlanta Hawks), a cseh Jiri Welsch-re, az izlandi Jon Stefanssonra (Dallas Mavericks), a szerb Darko Milicicre (Detroit Pistons) és a lengyel Maciej Lampéra (New York Knicks) érdemes odafigyelni. Összesen mintegy 80 külföldi kosaras szerepel majd a 2003/2004-es idényben.

A belföldi jövevények közül kiemelkedik a játékosbörzén elsőként elkelt, 18 éves LeBron James, aki Michael Jordan tiszteletére a 23-as mezben pattogtat a Cleveland Cavaliersben. Minden idők legjobbján kívül olyan klasszisok sem láthatók már a pályákon, mint Robinson, Steve Kerr és John Stockton.

O'Neal és Duncan lesz a legjobb

Ami a klubvezetők várakozásait illeti, egyaránt 42,9-42,9 százalékuk vélekedik úgy, hogy a következő szezon legjobbja Shaquille O'Neal vagy ismét Tim Duncan lesz, 57,1 százalékuk pedig legszívesebben utóbbit látná a saját csapatában.

Az első játéknap három összecsapása közül az egyik rögtön igazi csemegét szolgáltat az NBA-rajongóknak, hiszen a Lakers szerdán magyar idő szerint fél ötkor a centert játszó Dirk Nowitzkivel és a Bostonból érkezett Antoine Walkerral felálló Dallast fogadja. A hazaiak esélyét tovább növeli, hogy ellenfelük 1990 óta nem nyert a nyugati-parti metropoliszban.