Klaudia
-4 °C
2 °C

NHL-profik a 2006-os olimpián is

2003.11.04. 10:44
Minden jel szerint szerepelni fognak a 2006-os torinói téli olimpián is az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) sztárjai. A kanadai szövetség (HC) elnöke, Bob Nicholson felkéri ugyanis a legendás Wayne Gretzkyt, hogy a 2002-es Salt Lake City-i - Kanadának aranyérmet hozó - játékokhoz hasonlóan ismét vállalja el a nemzeti válogatott menedzseri posztját.
Az ügyben a négyszeres Stanley Kupa-győztes, az NHL-ben több, mint félszáz különböző rekordot tartó Gretzky torontói éttermébe a HC sajtótájékoztatót hívott össze. Az pedig egyértelmű, hogy ha Kanada indítja válogatottját az olimpián, akkor a többi nagy hokinemzet is hasonlóképpen cselekszik, vagyis az Egyesült Államok, továbbá az európai jégkoronghatalmak, Csehország, Finnország, Oroszország, Svédország, Szlovákia szintén az NHL-ben játszó legkiválóbb profijaival áll ki az ötkarikás játékok hokitornájának meccseire.

Az NHL-es sztárok először az 1998-as naganói olimpián léphettek jégre annak nyomán, hogy a liga - addig példátlan módon - közel kéthetes szünetet tartott. Ezt aztán megismételték tavaly februárban.

A 2006-os játékokkal kapcsolatban az NHL-es klubtulajdonosoknak az (volt) a bajuk, hogy az európai időeltolódás miatt legalább három hétre meg kellene szakítani a pontvadászatot, ami komoly bevételkiesést jelentene számukra. Gretzkynek viszont van akkora tekintélye, hogy szavára mindenki csatasorba álljon. Emellett az amatőrhokisok nemzetközi szövetsége (IIHF) minden követ megmozgat, hogy a profi sztárok is pályára léphessenek Torinóban, hiszen a jégkorong a téli olimpia legnépszerűbb sportága.