Döntetlennel zárult a Kaszparov-X3D Fritz meccs

2003.11.19. 13:56
Akárcsak idén januárban, most is döntetlennel zárult a világranglista vezető Garri Kaszparov és a sakkszámítógép párharca. Míg ezúttal a X3D Fritz elnevezésű gép, úgy az év elején a Deep Junior nem bírt az orosz nagymesterrel.
Döntetlennel zárult a negyedik parti és így a párharc is Garri Kaszparov és az X3D Fritz elnevezésű sakkszámítógép között New Yorkban. A volt világbajnok orosz nagymester 175 000 dollárt (150 000 a játékért, 25 000 az erdményért) kapott a fellépésért.

Biztonságos döntetlen

Az "ember-gép világbajnokság a virtuális térben" névvel beharangozott találkozó második játszmában a számítógép nyert, a harmadikban az orosz nagymester, a másik kettő remivel zárult. Az utolsó parti után Kaszparov a párosmérkőzés honlapján elismerte, hogy nem kockáztatott, inkább a biztonságos játékot helyezte előtérbe, ennek tudható be, hogy a 27. lépés után, kölcsönös cserék után, Kaszparov kezdeményezésére döntetlenben egyeztek meg a felek.

A nemzetközi szövetség (FIDE) világranglistáját vezető 40 éves sztár korábban már háromszor össze mérte tudását sakkszámítógéppel: 1996-ban győzött a Deep Blue ellen, egy évvel később azonban kikapott annak továbbfejlesztett változatától. Idén januárban döntetlent ért el a Deep Juniorral szemben.

A világranglista vezető nagymester legközelebbi versenye minden bizonnyal a jövő év eleji linaresi torna lesz. Ezen az eseményen a jelenlegi legjobbak Kramnyik, Topalov, Shirov és a tavalyi győztes Lékó Péter is asztalhoz ül.