Nem tiltják el a doppingoló amerikaifutball-játékosokat

2003.11.21. 18:00
A profi amerikaifutball-liga (NFL) nem tiltja el az Oakland Raiders négy játékosát, akik az új, THG nevű doppingszerrel buktak meg egy vizsgálaton.
A profi amerikaifutball-liga (NFL) nem tiltja el az Oakland Raiders azon négy játékosát, aki az új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű doppingszerrel bukott meg egy vizsgálaton.

Még időben doppingoltak

Az indoklás szerint a bűnösöket egy korábbi megállapodás miatt nem vonják felelősségre. A csapatokkal kötött alku szerint ugyanis a liga csak az október 6-a után levett mintáknál kutatja a THG nyomait, ám a legutóbbi nagydöntőben érdekelt Oakland alkalmazottait ennél korábban ellenőrizték.

"Őket nem büntetjük meg, de már folynak a tárgyalások a csapatok és játékosok képviselőivel, hogy szeptember 4-ig, a bajnokság kezdetéig visszamenőleg kiterjesszük a vizsgálatokat, s a felelősségre vonásokat" - mondta az NFL szóvivője, aki az eddigi ellenőrzések eredményeiről is beszámolt - "Az október 6-a óta levett több mint 1000 minta közül egyetlen egyben sem bukkantunk THG nyomaira."

Mindössze négymeccses eltiltást kaphattak volna

A bűnös négyesnek - Bill Romanowski, Barret Robbins, Dana Stubblefield és Chris Cooper - büntethetősége esetén sem kellett volna persze komoly retorzióktól tartania, ugyanis a liga szabályzata szerint az először lebukottakat legfeljebb négy mérkőzésre tilthatják el.

A tetrahidrogesztrinonnal kapcsolatos visszaélések az elmúlt hetekben rázták meg a sportvilágot. Kiderült, hogy egy mesterséges szteroidról van szó, amelynek hatása több hónapig tart, használata azonban legfeljebb egy hétig bizonyítható. A THG megjelenéséről egy névtelenséget kérő edző révén szerzett tudomást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), így nyílt lehetőség gyorsan kifejleszteni a kimutatását célzó módszert.