Tényleg doppingoltak, de csak néhányan

2003.11.21. 13:28
Az augusztusi párizsi atlétikai világbajnokságon levett minták újra elvégzett doppingtesztjei néhány esetben pozitív eredményt hoztak - jelentette be Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) magyar főtitkára a szervezet berlini ülése előtt.
Gyulai Berlinben beszámolt róla, hogy eddig a 400 minta mintegy 75 százalékánál végezték el a nemrég felfedezett új szer, a tetrahidrogesztrinon (THG) nyomait kutató vizsgálatokat, és szerencsére nagyon elenyésző a pozitív esetek száma. Az IAAF hivatalosan szombaton jelenti be a tetten ért atléták pontos számát, a vétkesek nevét azonban csak a B-próbák elvégzése után hozzák nyilvánosságra.

Chambers, Jacobs és Toth már lebukott

A mesterségesen kifejlesztett szteroiddal, a THG-val már több világsztár is lebukott. A legismertebb közülük a britek Európa-bajnok sprintere, Dwain Chambers, akit augusztus elején a németországi Saarbrückenben ellenőriztek.

Chambers mellett két amerikai klasszis, az 1500 m fedettpályás világcsúcstartója, Regina Jacobs és az év legjobb eredményével rendelkező súlylökő, Kevin Toth vesztett rajta a kaliforniai BALCO laboratórium által kifejlesztett teljesítményfokozó használatán. Ők a júniusi nemzeti bajnokságon produkáltak pozitív mintát.

Az IAAF németországi ülésén nem csak a doppingbotrányról lesz szó. Itt tárgyalják majd az amerikai vágtázó, a botrányhős Jon Drummond ügyét is, aki a vb-n a 100 méteres férfi síkfutás középpdöntőjében kizárását követően nem volt hajlandó elhagyni a pályát.